Λιοντάρια – Συνέργεια για την Ελλάδα ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Λιοντάρια – Συνέργεια για την Ελλάδα ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ανήκουμε στον Ευρωπαϊκό Φεντεραλισμό, ένα κίνημα για την ουσιαστική πολιτική ένωση της Ευρώπης. Είμαστε Ακηδεμόνευτο Κίνημα όπου η διαδοχική αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων στα καθημερινά κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά προβλήματα γίνεται με βάση τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο φεντεραλισμός είναι αυτός που αντιπροσωπεύει κάθε συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων με κοινή βούληση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο που αναπτύσσονται αλληλέγγυα, σκοπεύοντας στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας των λαών, στην ενδυνάμωση της δημοκρατίας, στην οικονομική ευημερία και στην κοινωνική πρόοδο σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ο φεντεραλισμός εκφράζει την υπέρβαση των σωβινισμών, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αντιπροτείνοντας την άμεση επαφή και αλληλεγγύη των λαών.

Ο φεντεραλισμός είναι η απάντηση που προτείνουν οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι Πολίτες προκειμένου να σταματήσει η παρακμή και η βαθμιαία περιθωριοποίηση των ευρωπαϊκών κρατών. Είναι η επιθυμία των Ευρωπαίων Πολιτών να πάρουν το μέλλον της γηραιάς ηπείρου στα χέρια τους και να ξαναβρούν την χαμένη τους ταυτότητα και αυτοπεποίθηση στο σύγχρονο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η αποκεντρωμένη και αυτοδιοικούμενη κοινωνία στην οποία όλοι όσοι επηρεάζονται απο μια απόφαση μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης της είναι ο άξονας της φεντεραλιστικής πολιτικής πρότασης: «όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες και διαφάνεια στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο».

Οι πρακτικές που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η ανεργία, η οικονομική αστάθεια, η προστασία του περιβάλλοντος, οι περιφερειακές ανισότητες, η κοινωνική πρόνοια, ζητήματα ασφάλειας. Αρχή του φεντεραλισμού είναι το «εν τη ενώσει η ισχύς». Εκεί δηλαδή που σήμερα αδυνατεί να δώσει λύσεις το μεμονωμένο κράτος μπορεί να δώσει λύσεις μια ισχυρή, αλληλέγγυα και πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη.

Έτσι, οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές θέτουμε σαν κεντρικό μας στόχο όχι μόνο την απλή οικονομική ολοκλήρωση, αλλά επίσης και την κοινωνική και την ευρύτερη πολιτική ενοποίηση. Την ανάδειξη δηλαδή μιας νέας δύναμης, όπου κυριαρχεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του Πολίτη και όπου συναντώνται δημιουργικά οι εθνικοί ευρωπαϊκοί πολιτισμοί.

Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος προς τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία περνάει υποχρεωτικά και μόνο μέσα απο μια Ενωμένη, Ομόσπονδη Ευρώπη.

Το θεσμικό πλαίσιο που οραματίζομαστε στηρίζεται στην αρχή της επικουρικότητας, της αυτονομίας, της συμμετοχής καθώς και στην δημιουργία κυριαρχικών θεσμών όπως:
• Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
• Κοινοβούλιο, ως όργανο εκπροσώπησης των λαών.
• Κογκρέσο, ως όργανο εκπροσώπησης των χωρών-μελών και των περιφερειών.
• Δικαστήριο, ώς όργανο επίλυσης των διαφορών.

Πέρα όμως και από θεσμούς, οι φεντεραλιστές πρέπει να αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συνείδησης, μέσα από ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας στον ευρωπαϊκό χώρο του αύριο. Οι φεντεραλιστές οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη που θα σέβεται παράλληλα τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και τις παραδόσεις κάθε λαού, επιτρέποντας τους να διατηρούν την τοπική τους ταυτότητα και να διαφυλάττουν την πολιτισμική τους κληρονομιά. Η φεντεραλιστική πρόταση υποστηρίζει ότι είναι καιρός να αντικατασταθούν οι σχέσεις των κρατών που βασίζονται μέχρι τώρα στη δύναμη, με τις σχέσεις ανάμεσα στους Πολίτες που θα βασίζονται στο δίκαιο και στους νόμους.

Ο φεντεραλισμός βασίζεται στη γνώση του παρελθόντος και στη θεσμική εξέλιξη των κοινωνικών δομών. Είναι μια αποκλειστικά πολιτική επιλογή, όπου μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία εγγυάται τις θεμελιώδεις ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της αντίθεσης και της διαφορετικότητας και που διασφαλίζει τη μέγιστη συμμετοχή των Πολιτών σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Τελικός στόχος αυτής της πολιτικής επιλογής είναι η οικονομική και ισόρροπη ευημερία όλων των Ευρωπαίων και η διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της δημοκρατίας και της ειρήνης.

Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές εντάσσουμε τη δράση μας στην εκστρατεία για την «Ευρωπαϊκή Δημοκρατία», πιέζουμε για μια ριζική μεταλλαγή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος σε μια ουσιαστικά Ενωμένη Ευρώπη και πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος της. Οι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές, διαθέτουμε πλήρη ελευθερία στην επιδίωξη των στόχων μας.

Ο ρόλος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών είναι να φέρουμε σε επαφή τους Πολίτες που επιθυμούν να εργασθούν για την ομοσπονδιακή ένωση της Ευρώπης, να δράσουν καταλυτικά στις δημοκρατικές δυνάμεις, να ασκήσουν πιέσεις υπέρ των απόψεων μας, να ενισχύσουν την δημόσια συζήτηση με ανταλλαγή ιδεών για το πολιτικό περιεχόμενο του «Ευρωπαϊκού Σχεδίου», και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη.

Ενδιαφερόμαστε να είμαστε μια πολιτική οργάνωση, που αγωνίζεται για το ευρωπαϊκό ιδεώδες.Θέλουμε να παίξουμε ενεργό ρόλο και να ακουσθεί η φωνή μας σε όλα τα επίπεδα.
Πιστεύουμε ότι οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ανάγκη εξέλιξης με ουσιαστική αντιπροσώπευση της βούλησης των Ευρωπαίων Πολιτών.

1 σχόλιο

  • Γιαννης οικονομιδης

    Από Γιαννης οικονομιδης

    Απάντηση

    Καλη επιτυχια να εχετε

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>