Μήνυμα για την 25η Μαρτίου

Μήνυμα για την 25η Μαρτίου

Από τον Εκφραστή του Κινήματος Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Η μεταλαμπάδευση ιδεωδών από γενιά σε γενιά, η ιδεολογική επιρροή του Διαφωτισμού, η ιδέα ύπαρξης ελληνικού έθνους που δικαιούται χωριστή πολιτική ύπαρξη στον σύγχρονο κόσμο και τέλος, η συνέργεια μεταξύ του διανοούμενου Έλληνα, του απλού αγωνιστή, του ιερέα, του ψαρά, του γεωργού και του έμπορα, υπήρξαν παράγοντες μιας εξέγερσης που φάνταζε τρελή, αδύνατη και ανέφικτη αλλά έγινε πραγματικότητα το 1821.

Το 1821 ο υπόδουλος Έλληνας θέλησε την εθνική του αποκατάσταση και δεν δίστασε. Διεκδίκησε και κατάκτησε την εθνική του αυτογνωσία. Το 1821 ο υπόδουλος Ελληνισμός αναζήτησε εναγώνια τη νέα ηγεσία του, τη νέα εθνική του οργάνωση που θα τον οδηγούσε στον δρόμο του ιστορικού του πεπρωμένου.

Ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821 δεν ήταν ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά η φυσιολογική εξέλιξη μιας πορείας που ξεκίνησε χρόνια πριν. Ήταν κορύφωση οργής και αγανάκτησης που συμπύκνωνε ο πόθος για ελευθερία. Ήταν αποτέλεσμα μιας αδιάκοπης και άσβεστης φλόγας εξέγερσης που εκδηλώθηκε με επιτυχία όταν οι Έλληνες συνένωσαν δυνάμεις, πολιτικές, οικονομικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές, διπλωματικές, έδειξαν επιμονή και υπομονή και ανέτρεψαν την αρχική εναντίωση των τότε μεγάλων δυνάμεων στρέφοντάς τες τελικά και καθοριστικά με το μέρος τους.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 δεν συνέβη σε μία μέρα, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας μικρής ενστικτώδους προσπάθειας λίγων ατόμων, δεν υπήρξε κίνημα αδιάφορο προς τα θέλω και τις βλέψεις των ισχυρών της εποχής και πέτυχε γιατί ο στόχος ήταν κοινός για όλους τους Έλληνες, διότι υπερίσχυσε το «εμείς» και όχι το «εγώ».

Τιμώντας σήμερα την εθνική μνήμη της 25ης Μαρτίου του 1821 οφείλουμε με σεβασμό να την διαφυλάξουμε ως παρακαταθήκη και ως πολύτιμο οδηγό πλεύσης.Παραμελώντας ακραίες εξάρσεις και με σεβασμό στις όποιες διαφορετικές θέσεις και προσεγγίσεις, οφείλουμε να αποδεχτούμε διδασκόμενοι από το Έπος του 21, ότι η επίτευξη εθνικών στόχων απαιτεί συνεργασία, συνεννόηση και κοινές δράσεις.
Χρόνια Πολλά

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>