Συμμετοχική λήψη αποφάσεων

Συμμετοχική λήψη αποφάσεων

Όταν ένας εργαζόμενος επιθυμεί να έχει στο χώρο εργασίας του φωτογραφία του αγαπημένου του τραγουδιστή, ποιος θα πρέπει να πάρει την απόφαση αυτή; Το αφεντικό του; Ο δήμαρχος; Όλοι οι συνάδελφοί του που δουλεύουν και αυτοί στον ίδιο χώρο; Όλοι οι συνάδελφοί του που δουλεύουν σε άλλους χώρους; Όλοι γενικά οι συνάδελφοί του;

Προφανώς όλες αυτές οι εκδοχές δεν έχουν λογική. Αυτός που θα αποφασίσει είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος βάσει λογικής διαδικασίας. Κάποιες φορές λοιπόν είναι λογικό οι αποφάσεις να λαμβάνονται ακόμα και μονομερώς.

Όταν τώρα ο ίδιος εργαζόμενος επιθυμεί να ακούσει στον χώρο εργασίας του το cd του αγαπημένου του τραγουδιστή, ποιος οφείλει να αποφασίσει; Εδώ ο καθένας διαισθάνεται ότι η απάντηση είναι, πως είναι απαραίτητο να πουν τη γνώμη τους όλοι όσοι θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο και πως επιβάλλεται να μετρήσει περισσότερο η γνώμη εκείνων που θα ενοχληθούν άσχετα αν αυτοί που θα επιθυμούν να το ακούσουν είναι περισσότεροι.

Άρα εύκολα συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορεί η πλειοψηφία να αποφασίζει συνεχώς τα πάντα. Ούτε φυσικά οι αποφάσεις είναι ανάγκη να λαμβάνονται με βάση κάποιο σύστημα όπου ορισμένες ψήφοι έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ισχύ. Ούτε ένα άτομο χρειάζεται να αποφασίζει με αυταρχικό τρόπο. Ούτε ζητούμενο είναι η γενική συναίνεση. Όλες οι πιθανές μέθοδοι λήψης αποφάσεων σε κάποιες περιπτώσεις είναι οι ενδεικνυόμενες, αλλά σε κάποιες άλλες είναι τρομερά άδικες, καταχρηστικές ή αυταρχικές. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι διαφορετικά είδη αποφάσεων απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ιδού λοιπόν τα προβλήματα που επιλύει o αυτορρυθμιζόμενος κοινοτισμός. Με τον αυτορρυθμιζόμενο κοινοτισμό πετυχαίνουμε, κάθε φορά που θα επιλέγουμε ανάμεσα σε όλους τους πιθανούς τρόπους λήψης αποφάσεων και διαλεκτικής αντιμετώπισης των ζητημάτων, το κάθε άτομο να μπορεί να επηρεάζει τις αποφάσεις κατ’ αναλογία ή στο βαθμό που και το ίδιο επηρεάζεται από αυτές.

Στο κίνημα «ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ – Συνέργεια για την Ελλάδα» έχουμε οραματιστεί, σχεδιάσει και αποδεχτεί τον αυτορρυθμιζόμενο κοινοτισμό ως εργαλείο για την πραγμάτωση του άλλου διαφορετικού μοντέλου που προτείνουμε.

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>