Καλά Χριστούγεννα!

Καλά Χριστούγεννα!

Ευχές από τον Εκφραστή του κινήματος Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Εύχομαι η φάτνη της Βηθλεέμ, να φέρει τη θαλπωρή και την αγάπη της σε κάθε καρδιά. Πορευόμενοι στα μονοπάτια της αγωνίας και του δισταγμού, ας λαχταρήσουμε με αγαθή περιέργεια να προστρέξουμε νοερά στους απλοϊκούς βοσκούς στη φάτνη, να οσφρανθούμε τη σμύρνα και το λιβάνι, να ζεσταθούμε από το ειρηνικό χνώτο των ζώων, να αφουγκρασθούμε από τα αγγελικά στόματα τις μελωδικές δοξολογίες.

Με ακατανίκητη λαχτάρα ας πορευθούμε σαν τους Μάγους, για να προσεγγίσουμε το γεγονός, στο οποίο συγκλίνουν οι αιώνες και έχουν την αναφορά τους όλες οι εποχές. Ας φανούμε αντάξιοι της Σοφίας των Μάγων της Ανατολής, σήμερα που ο ορθολογισμός επιχειρεί να απαξιώσει κάθε τι υπέρλογο και θεϊκό.

Σε μία εποχή που συρρικνώνεται η πίστη και ξεθωριάζουν οι διαχρονικές αξίες, ας τολμήσουμε, «δωροφορούντες τὰς ἀρετάς», να αναζητήσουμε και να προσκυνήσουμε τον «Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης».
Χρόνια Πολλά,
Καλά Χριστούγεννα.

Η Νέα γενιά μπορεί να ηγηθεί της Ενιαίας Μεγάλης Πατριωτικής Παράταξης.

Η Νέα γενιά μπορεί να ηγηθεί της Ενιαίας Μεγάλης Πατριωτικής Παράταξης.

Πολλές φορές μου θέτουν το ερώτημα και ποιός κύριε Μιχάλη Χαραλαμπίδη θα ηγηθεί της Πατριωτικής Παράταξης; Σε όλους αυτούς έχω απαντήσει ότι υπάρχουν λαμπρά παιδιά που μπορούν να ηγηθούν της Ενιαίας Μεγάλης Πατριωτικής Παράταξης. Ένα από αυτά είναι και ο Γιώργος Φίλης. Σας παραθέτω, για να πάρετε μια γεύση, τέσσερα σημεία δημόσιας τοποθέτησης από αυτό το πραγματικό λιοντάρι:

1) «Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δεν νομίζω ότι πρόκειται να φέρει κάποιου τύπου αποκλιμάκωση. Γίνεται κυρίως για επικοινωνιακούς σκοπούς διότι ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή έχει απασφαλίσει, λειτουργεί ωσάν να είναι η μοναδική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί με τις μαξιμαλιστικές, προκλητικότατες πρωτοβουλίες που παίρνει να μας βάλει στη γωνία και να τρέχουμε εμείς ενώ θα έπρεπε να τρέχει αυτός».

2) «Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η ελληνική πλευρά για να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν παίζει, έχουν παραβιαστεί πάρα πολλές κόκκινες γραμμές προ πολλού, είναι άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, άμεση σύγκλιση όλων των επιτροπών που έχουν να κάνουν με το υπουργείο Εξωτερικών και των διακομματικών Επιτροπών, με στόχο να υπάρξει μία κοινή τοποθέτηση, να υπάρξει υποβοήθηση στη σφυρηλάτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και αυτοπεποίθησης. Να καταλάβει ο κ. Ερντογάν και οι Τούρκοι ότι εδώ δεν θα βρει απέναντί του μία κυβέρνηση αλλά τον ελληνικό λαό, να γίνουν όλες οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Καλά είναι όλα αυτά με το ΝΑΤΟ, να πούμε το θέμα μας, αλλά 40 χρόνια τώρα πηγαίνουμε τα θέματά μας με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του».

3) «Η μη επιτυχής αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων απ’ όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, έχει επιτείνει την άποψή ότι πάμε σε κλιμάκωση της έντασης. Τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει η διεθνής νομιμότητα ούτε τίποτα. Τον ενδιαφέρει να πιέσει την Ελλάδα, να εκβιάσει, να καταδείξει τη γύμνια του πολιτικού συστήματος, το οποίο δυστυχώς δεν είναι εκπαιδευμένο».

4) «Έχουμε υβριδικό πόλεμο με την Τουρκία. Ο υβριδικός πόλεμος έχει πολλές μορφές και το καταλαβαίνεις στο τέλος. Τα κάστρα πάντα αλώνονται εκ των έσω. Το πρώτο πράγμα που κάνεις, και δυστυχώς αυτό το έχουν κάνει οι δικοί μας, είναι η αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση στην οποία η Τουρκία θα πιέσει το ελληνικό πολιτικό σύστημα και κυρίως την ελληνική κοινωνία την οποία προσπαθεί να εκφοβίσει».

Η εξυπνάδα πάντα κερδίζει το μέγεθος

Η εξυπνάδα πάντα κερδίζει το μέγεθος

Έχουμε επίγνωση του μεγέθους μας, αλλά αποφασίσαμε να ζήσουμε την πραγμάτωση της ουτοπίας μας. Παρουσιάσαμε στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών, στις 17-12-2017 στους Έλληνες πολίτες την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για μια σύγχρονη, αποκεντρωμένη και δημοκρατική πολιτεία.

Ξέρουμε ότι η πρόταση μας αυτή υπερέχει της διαχειριστικής πρότασης εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας και μπορεί να το διαπιστώσει ο κάθε πολίτης με διαδικασία καλόπιστης σύγκρισης.Προτάσσουμε αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης ως επείγουσα πολιτική προτεραιότητα γιατί τα δεδομένα της νέας εποχής υπαγορεύουν νέο σχεδιασμό με επιτάχυνση διαδικασιών, ρυθμών και αλλαγών.Θέλουμε με αυτή την ολοκληρωμένη πρόταση διακυβέρνησης να αναδείξουμε την στρατηγική μας, τις διαμορφωμένες μας ιεραρχήσεις και βηματισμούς σε οριοθετημένο πολιτικό πλαίσιο μιας διαφορετικής πορείας στο αύριο.

Χτίσαμε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης πάνω στο όραμα που θέλει αφενός το αξιοβίωτο του ανθρώπου στο επίκεντρο της κοινωνικής οργάνωσης και αφετέρου τον πολίτη να αυτοδιαχειρίζεται τη ζωή και τις τύχες του.Αυτό που προτείνουμε είναι απάντηση της σύγχρονης δημοκρατίας απέναντι στην αυθαιρεσία και στην παντοδυναμία της εκτελεστικής εξουσίας, της διαπλοκής των συμφερόντων, της αφυδάτωσης των αντιπροσωπευτικών και κοινοβουλευτικών θεσμών. Κατευθύνει την διάχυση της εξουσίας στην κοινωνία και τους πολίτες. Αποτελεί αφετηρία και έναυσμα μιας νέας συλλογικής προσπάθειας και αφύπνισης.

Αυτό που προτείνουμε είναι απάντηση της σύγχρονης ανάπτυξης που αυξάνει τη δυνατότητα ταχύρρυθμης και ισόρροπης κατανομής των πόρων. Που ενισχύει την ανταγωνιστική δυνατότητα. Που διασφαλίζει την κατεύθυνση, την αποδοτικότητα και τον έλεγχο των επενδύσεων. Που αξιοποιεί τη σύγχρονη γνώση, την τεχνολογία, τις εμπειρίες ενός κόσμου ανοιχτών συνόρων. Που επιταχύνει τη λήψη της απόφασης. Που διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, και, την οικολογική ισορροπία.

Αυτό που προτείνουμε είναι απάντηση του σύγχρονου Ελληνισμού για ουσιαστική αποκέντρωση και για αυτοδιοικητικούς θεσμούς με ταυτότητα κύρους. Που αναπτύσσει σε συνεκτικό σχέδιο τους περιφερειακούς στόχους και αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τοπικών κοινωνιών.

Η ανασύσταση του τόπου που ευαγγελιζόμαστε, γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν καταστεί υπόθεση όλης της κοινωνίας, των παραγωγικών της τάξεων και των αναπτυξιακών της θεσμών. Είναι εύλογο λοιπόν ο αγώνας μας για να γνωστοποιηθεί παντού ώστε να υιοθετηθεί, θα χρειαστεί πολύ χρόνο και κόπο. Θα χρειαστεί να κινητοποιήσουμε πολλές δημιουργικές δυνάμεις σε κάθε γωνιά της χώρας, σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Με όπλα το μυαλό και τον εθελοντισμό απέναντι στην παντοδυναμία της Δεξιάς και της Αριστεράς θα τα καταφέρουμε.

Εορταστική δήλωση

Εορταστική δήλωση

Aπό τον Εκφραστή του Κινήματός μας
Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Το 1940 οι πρόγονοι μας υπερασπίζονταν αξίες στα παγωμένα χαρακώματα της Αλβανίας. Σήμερα τα δικά μας χαρακώματα βρίσκονται στα έδρανα των διεθνών οργανισμών. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά δεν μπορούμε να αποφεύγουμε να δώσουμε αγώνες. Δεν μπορούμε να χάνουμε αγώνες που θα έπρεπε να κερδίζουμε.Πολλά είναι λοιπόν αυτά που επιβάλλει το χρέος μας σήμερα.

Πρέπει να δώσουμε μάχες για τα ίδια ιδανικά με τους αγωνιστές του 1940. Να διατηρήσουμε τη χώρα μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια μεγεθύνοντας ταυτόχρονα το ρόλο του ελληνισμού στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Να υπερασπιζόμαστε πάντα την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την τιμή των χωρών, των λαών και του κάθε ατόμου.

Με σεβασμό στην ιστορία των άλλων χωρών και εθνών να ζητήσουμε από όλους να σεβαστούν τη δική μας. Να πείσουμε ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι πολιτισμός της ανθρωπότητας και η διαφύλαξη χωρίς παραχαράξεις του πολιτισμού, της ιστορίας και των συμβόλων μας, πρέπει να είναι υπόθεση όχι μόνο δική μας αλλά όλου του πολιτισμένου κόσμου.
Χρόνια Πολλά.

Άραγε είναι μακριά το αύριο;

Άραγε είναι μακριά το αύριο;

Στη σημερινή εθνική συγκυρία, αν δεν μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας όπως την θέλουμε, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον, όσο μπορούμε, να μην την εξευτελίζουμε. Είναι ανάγκη να θυμηθούμε, όσοι το έχουμε ξεχάσει, ή άστοχα απορρίψει, ότι η αρχαία κι η ύστερη σοφία, που θεμελίωσε τον πολιτισμό στον κόσμο ολόκληρο δεν ήταν σαχλαμάρες, για να τις προσπερνάνε οι σημερινοί εξυπνάκηδες της φασαρίας στην πολιτική.

Το έλλειμμα του πολιτικού μας προσωπικού, συνίσταται κυρίως στην παιδεία του. Οι φορείς της εξουσίας, επειδή υστερούν σε παιδεία επιδιώκουν την παράλυση των σχολείων, προτιμώντας την προσαρμογή τους σε επαγγελματική εξειδίκευση. Το κάνουν προς εξυπηρέτηση των προσταγμάτων των αγορών, οι οποίες χρειάζονται ειδικούς και όχι ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα. Και μάλιστα ανθρώπους που γνωρίζουν, γιατί κάνουν αυτά και όχι τα άλλα, που γνωρίζουν γιατί πρέπει να κάνουν αυτά και δεν πρέπει να κάνουν τα άλλα. Κι αυτό το “πρέπει”, που είναι αναγκαία και δομική πρακτική παρέχει νόημα ζωής, και όχι τρόπο είσπραξης.

Η είσπραξη είναι πάντα δυνατή, όταν υφίσταται γνώση και ικανότητα. Η γνώση και η ικανότητα δεν υφίστανται αναγκαίως όταν απλώς έχουμε πολλές εισπράξεις, που ενδέχεται και να μην μας ανήκουν.
Οι πολιτικοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που τους σεγκοντάρουν, εσκεμμένα απογυμνώσανε την ζωή μας από όλα εκείνα τα στοιχεία που χτίζουν την πανοπλία του ανθρώπου και του πολίτη. Αυτό το χθες που αναπαράγεται και σήμερα πρέπει να τελειώσει.
Άραγε είναι μακριά το αύριο;