Εγκατάσταση στην κυρίως σελίδα του αύριο

Εγκατάσταση στην κυρίως σελίδα του αύριο

Σταύρος Ξάνθος

Συντονιστής Πολιτικού Σχεδιασμού

Ο Αυτορρυθμιζόμενος Κοινοτισμός του Σύγχρονου Πατριωτισμού, δηλαδή η ιδεολογική κοσμοθεώρηση που δημιούργησε ο τομέας Ιδεολογικού του Κινήματός μας και περιγράφεται στο Ιδεολογικό μας Μανιφέστο, βρίσκεται πραγματικά μπροστά στην πρόκληση να ενσαρκώσει, ό,τι αποτελεί την ουσία της ανθρωπότητας, δηλαδή την ικανότητα δημιουργίας κοινωνικής και πολιτιστικής αυτοδιάθεσης, αλληλεγγύης και χειραφέτησης. Δεν πρόκειται δηλαδή για υποπροϊόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά για προϊόν της συμπυκνωμένης ανθρώπινης ποιοτικής δημιουργίας, αντίστασης, ανατροπής κι απελευθέρωσης. Πρόκειται για το απελευθερωτικό μοντέλο το οποίο θέλει τους ανθρώπους να είναι κάτι περισσότερο και κάτι άλλο από εκτελεστές των λειτουργιών που καθορίζει για αυτούς ο οικονομικός μηχανισμός. Πρόκειται για την κατάργηση της κυριαρχίας επί του άλλου, είτε αυτή έχει τη μορφή των δέκα εντολών, είτε του κρατικού αυταρχισμού, είτε της παγκόσμιας κηδεμονίας, είτε της κατοχής χρηματιστηριακών τίτλων. Πρόκειται για ένα όραμα που ξεπηδάει από το αίτημα για απελευθέρωση και αυτονομία. Προωθεί στο έπακρο την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Αυξάνει την εξουσία της ανθρωπότητας πάνω στη ζωή της και απελευθερώνει την φαντασία.

Ο Αυτορρυθμιζόμενος Κοινοτισμός του Σύγχρονου Πατριωτισμού μορφοποιήθηκε από το Κίνημα μας ως θετική άρνηση του καπιταλιστικού προτύπου. Η πρωταρχική του επιδίωξη είναι η επιβολή ορίων στην οικονομική λογική και η τοποθέτησή της, στην υπηρεσία μιας ανθρώπινης νέας κοινωνίας. Η κεντρική σύγκρουση που αυτός εκφέρει, προωθεί από τη μια πλευρά τον περιορισμό και τον μετασχηματισμό όλων εκείνων των στοιχείων που καθιστούν την κοινωνία ένα μεγάλο οικονομικό τεχνοκρατικό σύστημα και από την άλλη την ανάπτυξη των αυτοοργανωτικών μορφών κοινωνικοποίησης μέσα από τις οποίες θα μπορεί να πραγματωθεί η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ατόμων.

Η σύγκρουση, σχετικά με τα όρια εντός των οποίων πρέπει να εκδηλώνεται η οικονομική λογική, δεν έχασε στις μέρες μας τίποτε από την οξύτητα της, τη στιγμή που νοούμε τον Αυτορρυθμιζόμενο Κοινοτισμό ως έναv τύπο κοινωνικής οργάνωσης στην οποία οι απαιτήσεις της οικονομικής λογικής υποτάσσονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Οι πανηγυρίζοντες για την μονοκρατορία των δυνάμεων του κεφαλαίου και της αγοράς γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρέπει να συμπεριφέρονται έτσι όπως συμπεριφέρονται, για να εκπέμπουν το ανάλογο μήνυμα και να διαμορφώνουν την αναγκαία ιδεολογική ατμόσφαιρα. Στην ουσία όμως γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυριαρχία τους δεν οφείλεται στην δική τους δύναμη, αλλά κυρίως στην πολιτική και υποκειμενική υστέρηση των πλειοψηφικών κοινωνικών δυνάμεων της πολύμορφης εργασίας. Είναι πλέον δεδομένο, ότι η διαχείριση των κρίσεων με οικονομικά μέσα είναι αναποτελεσματική και μόνο ο κοινωνικός έλεγχος μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Αλλά για να επιβληθεί ο έλεγχος ως κοινωνικός, πρέπει να τον ασκήσουν οι δυνάμεις της κοινωνίας και αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις αυτές να γίνουν εξουσία.

Να γιατί, το «Εσύ και Εγώ φτιάχνουμε το Εμείς που θα μας κυβερνήσει», είναι εναλλακτική πολιτική πρόταση.

 

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>