Η Μάχη των Αξιών

Η πολύπλευρη κρίση που βιώνει σήμερα η Ελληνική κοινωνία έχει ισχυροποιήσει την άποψή μου ότι η πολιτική απορρέει από τις αξίες και όχι το αντίθετο. Με τη σωστή πολιτική, οι μηχανισμοί της αγοράς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη κοινωνικών στόχων, ο επιχειρηματικός ζήλος είναι σε θέση να στηρίξει την κοινωνική δικαιοσύνη, οι νέες τεχνολογίες αντιπροσωπεύουν νέες ευκαιρίες και δεν αποτελούν απειλή.

Οι αξίες μας δεν παύουν να είναι αυτές που καθορίζουν και τους εχθρούς μας. Και οι εχθροί μας δεν είναι ο πολιτικός κόσμος και τα πολιτικά κόμματα και σχηματισμοί, δεν είναι τα συνεταιράκια μας οι Ευρωπαίοι. Ο κυνισμός και η μοιρολατρία, η προκατάληψη και η κοινωνική απομόνωση, αυτοί είναι οι εχθροί. Αυτοί μας σκότωσαν το ταλέντο και τη φιλοδοξία, την προσδοκία και την επιτυχία.

 

Ο κυνισμός υποστηρίζει πως η πολιτική και ο δημόσιος τομέας δεν μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. Η μοιρολατρία που υποστηρίζει πως η παγκόσμια αγορά ελέγχει την οικονομία χωρίς να μπορούμε εμείς να παρέμβουμε. Η προκατάληψη που αρνείται την ισότητα και προωθεί την υπεροψία και τη ξενοφοβία. Ο κοινωνικός αποκλεισμός που μειώνει και καταπνίγει ευκαιρίες σε βαθμό απαράδεκτο για μια ακριβοδίκαιη και ανοικτή κοινωνία.

 

Και όταν και αν και κάθε φορά που αναρωτιέμαι «τι είδους πολιτική λοιπόν;» Απαντώ απλοϊκά «μια συνεχής αναζήτηση ενός καλύτερου τρόπου επίτευξης των στόχων μας».

Εγώ ο πολίτης Μιχάλης Χαραλαμπίδης

… Δεν χρειάζεται, αλλά και δεν έχω πια κανέναν να κατηγορήσω, διότι έχω πάρει τη ζωή μου στα χέρια μου. Έπαψα να βρίζω τη θάλασσα τη στιγμή που φταίει ο άνεμος. Δεν θέλω να συμπεριφέρομαι με απουσία ορθής κρίσης και γι’ αυτό δεν έχω υπερβολικά παράπονα για την αδικία του κόσμου. Γνωρίζω ότι κανείς δεν θα έρθει να με σώσει, η σωτηρία μου βρίσκεται στα χέρια μου.

 

Θεωρώ ότι είναι ανόητο να εξαφανίζω κάθε σταθερή αίσθηση ευθύνης μου και να εμφανίζω τον εαυτό μου ως θύμα των νομοτελειών. Δεν είμαι απλό προϊόν των περιστάσεων, είμαι το προϊόν των δικών μου αποφάσεων. Αποφεύγω να κατηγορήσω τις περιστάσεις και τους άλλους, διότι δεν θέλω να θεωρηθώ αποτυχημένος. Γνωρίζω ότι η Ελληνική κοινωνία, επειδή έχει ασθενικούς θεσμούς αναπτύσσει ανούσια συλλογική ενοχή, η οποία είναι αυταπάτη.

 

Είμαι εγώ ο ένοχος για ό, τι έκανα και για ό, τι δεν έκανα ως πολίτης. Με το να ρίχνω το φταίξιμο στους άλλους, στο σύστημα, στις σκοτεινές δυνάμεις που απεργάζονται την καταστροφή μου δεν κάνω τίποτε περισσότερο από το να υποτιμώ τον εαυτό μου και να γίνομαι έρμαιο των ισχυροτέρων. Είμαι και το καυχιέμαι ερωτευμένος με τον σύγχρονο πατριωτισμό.

Σχόλιο Υπευθύνου

Το Κίνημα Λιονταριών υιοθετόντας και πιστεύοντας την προσπάθεια από τα κάτω για διαφορετική διακυβέρνηση, ξεκίνησε με επανάσταση συνείδησης και προχωρά με Συνέργεια για την Ελλάδα. Η Ιθάκη μας περιμένει. Απολαμβάνουμε τη διαδρομή.

 

«Τὸ φθάσιμον ἐκεῖ εἶν’ ὁ προορισμός σου

………………………………………………
Ἡ Ἰθάκη σ’ ἔδωσε τ’ ὡραίο ταξεῖδι.
Χωρὶς αὐτὴν δὲν θα ’βγαινες στὸν δρόμο.

………………………………………………
Κι ἄν πτωχική τὴν βρεῖς, ἡ Ἰθάκη δὲν σὲ γέλασε.»

 

Σε μας στα Λιοντάρια, η ελπίδα, η προσπάθεια, ο αγώνας ο μακρύς είναι ο μονόδρομός μας, αυτή είναι η Ιθάκη, η δική μας Ιθάκη. Δεν έχουμε άλλο δρόμο μπροστά μας, εκτός από το δρόμο τον καλό, το δύσκολο, τον ανηφορικό. Εκεί όπου στο τέλος του υπάρχουν οι καρποί της ανθρώπινης ολοκλήρωσης.

 

Αυτός ο δρόμος περνά μέσα απ’ την αλήθεια και το δίκιο που έχουν μεγαλύτερη δύναμη από το ψέμα και το άδικο. Είναι ο δρόμος της καλοσύνης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της αξιοσύνης, της αξιοκρατίας, αλλά και της προσωπικής επιτυχίας και ευτυχίας. Οφείλουμε και μπορούμε να αντισταθούμε στην πτώση των αξιών και στο θάνατο της ελπίδας. Αυτό είναι πρώτιστο χρέος μας απέναντι στον εαυτό μας και στο μέλλον του κόσμου. Οφείλουμε να προτείνουμε και να υλοποιούμε τους τρόπους με τους οποίους το μέλλον αυτό μπορεί να γίνει καλύτερο.

 

Το δικό μας δάκρυ κυλά,

γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα άδεια από πνευματικότητα.

Γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα που φορά ένα ρούχο που δεν το έχει υφάνει, που τρώει ψωμί που δεν το έχει θερίσει και πίνει κρασί που δεν έχει τρέξει από το πατητήρι της.

Γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα που αποκαλεί τον βίαιο άνθρωπο ήρωα, και βλέπει το λαμπροφορεμένο κατακτητή γενναιόδωρο.

Γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα που περιφρονεί το πάθος στ’ όνειρό της, κι ωστόσο γίνεται σκλάβα στον ξύπνιο της.

Γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα που δεν υπερηφανεύεται, παρά μόνο μέσα στα δικά της αρχαία μνημεία.

Γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα που έχει μια αλεπού για κυβερνήτη, έναν ταχυδακτυλουργό για φιλόσοφο, και έχει μπαλωματήδες και μίμους για καλλιτέχνες.

Γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα που υποδέχεται το νέο της κυβερνήτη με σαλπίσματα και τον αποχαιρετά με γιουχαΐσματα για να καλωσορίσει και πάλι άλλον με σαλπίσματα.

Γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα που οι σοφοί της έχουν σιωπήσει από χρόνια και οι γενναίοι της ακόμη δεν έχουν απογαλακτιστεί.

Γιατί βλέπουμε μια Ελλάδα που είναι χωρισμένη σε κομμάτια, και που κάθε κομμάτι θεωρεί τον εαυτό του Ελλάδα.

Προσδοκούμε παρόλα αυτά σε μια Ελλάδα με λιοντάρια, αγνούς αγωνιστές και επαναστάτες πατριώτες.

ΨΗΛΑ Ο ΠΗΧΗΣ

Μιχάλης Χαραλαμπίδης           Μαθηματικός – πολιτικός επιστήμονας

Επειδή απορρίψαμε το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας και επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε όμοιοί του, αναγκαστικά η μόνη πολιτική επιλογή που έχουμε είναι η διακυβέρνηση με αυτοδυναμία.

 

Όταν πρωτοκατορθωθεί αυτοδυναμία, στην αμέσως επόμενη Κυριακή πραγματοποιείται δημοψήφισμα για ναι η όχι σε καινούργιο σύνταγμα. Αν το αποτέλεσμα είναι όχι, προκηρύσσουμε εκλογές στις οποίες δεν συμμετέχουμε και επιστρέφουμε στα σπίτια μας, διότι οι αντικαταστάσεις που προτείνουμε ως λύση δεν μπορούν να γίνουν με το πεπαλαιωμένο υπάρχον σύνταγμα. Αν το αποτέλεσμα είναι ναι, προκηρύσσουμε εκλογές για Συντακτική Βουλή, στις οποίες συμμετέχουμε διεκδικώντας ξανά την αυτοδυναμία.

 

Όταν εκλεγούμε χωρίς αυτοδυναμία, αποφεύγουμε κάθε συζήτηση με τους υπόλοιπους, διότι εάν το πράξουμε θα χαρακτηριστούμε ίδιοι με αυτούς, γεγονός το οποίο δεν επιθυμούμε. Η αποστολή μας τότε θα έχει να κάνει καθαρά με τη μεταφορά προς τον λαό αποκρυσταλλωμένης γνώσης των πεπραγμένων του Κοινοβουλίου και όχι άποψης που εκφωνείται από το βήμα της Βουλής. Ο λαός αποκτώντας αυτή τη γνώση, θα μας δώσει στις επόμενες εκλογές την αυτοδυναμία.

ΣΚΙΑΓΡΑΦΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΛΑΝΟΥ

 • Καινούργιο σύνταγμα συμβατό με τα δεδομένα του σήμερα και τα προβλεπόμενα του αύριο.

 • Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με καθολική ψηφοφορία από τον λαό.

 • Μείωση Κοινοβουλευτικού σώματος σε δύο εκατομελή βουλευτικά σώματα, το πρώτο εκλέγεται με λίστα επικρατείας και το δεύτερο με σταυρό προτίμησης στις υπάρχουσες εκλογικές περιφέρειες.

 • Ασυμβίβαστο κοινοβουλευτικής ιδιότητας και κυβερνητικής ιδιότητας.

 • Πλήρης αυτοτέλεια στο δικαστικό σώμα με επιλέξιμη ηγεσία μέσα από εσωτερικές του διεργασίες.

 • Οι ηγεσίες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας επιλέγονται μέσα από εσωτερικές επετηρίδες.

 • Η συνταξιοδότηση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

 • Η στρατιωτική θητεία μειώνεται σε τετράμηνη βασική εκπαίδευση. Τα μη απαραίτητα στρατόπεδα μεταβιβάζονται στην αυτοδιοίκηση.

 • Τα σώματα ασφαλείας διαμορφώνονται σε δύο επίπεδα. Σε κρατικό επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο. Διαχειρίζονται τρεις καταστάσεις. Εξυπηρέτηση των πολιτών, άμεση δράση και καταστολή του εγκλήματος, διαχείρηση της ευνομίας και ευταξίας.

 • Αξιοποίηση με εξορθολογισμό στο Δημόσιο, όλου του υπάρχοντος προσωπικού, χωρίς απολύσεις, με κίνητρα αποδοτικότητας και με άρση της μονιμότητας.

 • Ενοποίηση σε ένα όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

 • Μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου, με αξιοποίηση του internet of thinks.

 • Μεταμόρφωση των επιμελητηρίων από κέντρα προώθησης της κομματοκρατίας που είναι σήμερα, σε προωθητικούς μηχανισμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

 • Μετατροπή των εργατοϋπαλληλικών κέντρων σε μηχανισμούς αυστηρού ελέγχου κάθε καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων.

 • Η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυτοδιευθύνεται από τα Δημοτικά συμβούλια.

 • Η νοσοκομιακή περίθαλψη και η χωροταξία αυτοδιευθύνεται από τα Περιφερειακά συμβούλια.

 • Δημιουργούνται οκτώ κυβερνητικοί φορείς, που ο επικεφαλής του καθενός μαζί με τον Πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή του αποτελούν το δεκαμελές κυβερνητικό σχήμα.