Εκλογικό ζητούμενο η αντικατάσταση του συστήματος διακυβέρνησης

Εκλογικό ζητούμενο η αντικατάσταση του συστήματος διακυβέρνησης

Από τον Συντονιστή Προγράμματος
Αλέξανδρο Χύτα

Εμείς στο Κίνημα Λιοντάρια Συνέργεια για την Ελλάδα θεωρούμε ότι στα μνημόνια δεν φτάσαμε επειδή απλά ακολουθήσαμε λανθασμένη οικονομική πολιτική. Φτάσαμε από ένα σύστημα διακυβέρνησης που παράγει διαρκώς ελλείμματα και χρέος, από μία πολιτική οικονομία που αντιμετωπίζει τα δημόσια οικονομικά ως «πίτα» προς διανομή, από μία πολιτική κουλτούρα αθέμιτων συγκρούσεων, από ένα δημόσιο τομέα υπερτροφικό, αναποτελεσματικό και μονίμως ελλειμματικό.

Έχουμε εμπεδώσει ότι πολιτικοί, κοινωνικοί, ιδεολογικοί και ιστορικοί παράγοντες έχουν μεγαλύτερη σημασία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας, από την οικονομική πολιτική καθαυτή.

Το πρόβλημα της Ελλάδας συνίσταται στο ότι το παρόν σύστημα διακυβέρνησης (δηλαδή το πολιτικό σύστημα, οι θεσμοί της κοινωνίας πολιτών, η δημόσια διοίκηση, ο Τύπος, τα εργατικά συνδικάτα και άλλα είδη οργανωμένων ομάδων συμφερόντων) δεν μπορεί να υποβοηθήσει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής και να επιτρέψει την μεταμόρφωση της οικονομίας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία αγοράς.

Δεν αρκεί πλέον σήμερα η δημοσιονομική σταθερότητα για επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία. Χρειάζεται ένα ευρύ πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης που θα αντικαταστήσει εποικοδομητικά τις προτάσεις εξουσίας του υπάρχοντος συστήματος διακυβέρνησης.

Στο Κίνημά μας, προσπερνώντας τον κίνδυνο της «ελληνοκεντρικής» ρητορείας θέσαμε τέσσερεις ουσιαστικούς οικονομικούς στόχους βάσης: α) την προώθηση επιχειρηματικής κουλτούρας, β) το τρίγωνο της γνώσης, γ) την ενθάρρυνση καινοτομικότητας και δ) την εξωστρέφεια.

Στο δε εναλλακτικό σύστημα διακυβέρνησης που προτείνουμε εστιάσαμε σε έξι περιοχές: 1η) στο Σύνταγμα που είναι βασικό πλαίσιο προσδιορισμού της διακυβέρνησης, 2η) στην ποιότητα των θεσμών, 3η) στις αξίες προσδιορισμού του πλαισίου των κοινωνικών συμπεριφορών, 4η) στις αντιλήψεις για τη θέση της χώρας στο διεθνές σύστημα, 5η) στο πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών οργανισμών και 6η) στη δημόσια διοίκηση και στη διακυβέρνηση του δημόσιου τομέα.

Δημιουργήσαμε αυτό που όλοι περιμένανε, την προσδοκώμενη διαφορετική εκλογική επιλογή. Είμαστε γεμάτοι από αυτοπεποίθηση για δικαίωση στις επερχόμενες εκλογές.

Καλώ όλους τους καλοπροαίρετους πολίτες να μπουν, να δουν, και να γνωρίσουν το πρόγραμμα μας για την εναλλακτική διακυβέρνηση της πατρίδας μας στο www.liontaria.gr ή www.kinimaliontarion.gr ή στην εφαρμογή μας για android κινητά τηλέφωνα, που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από το play store.

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>