Εναλλακτικός τρόπος διοίκησης

Εναλλακτικός τρόπος διοίκησης

Στο κατακερματισμένο και αδιαφανές διοικητικό σύστημα της Ελλάδας, το πελατειακό κύκλωμα σχημάτισε έναν άτυπο συνεκτικό ιστό που εκμαιεύει τη συναίνεση των εξυπηρετούμενων, διευκολύνοντας την αναπαραγωγή του. Μας ρωτούν: «πώς εσείς θα κατορθώσετε να αντικαταστήσετε αυτό το σύστημα;».

Η απάντηση είναι απλούστατη. Δημιουργώντας μια ισχυρή αυτοδιοίκηση και ένα επίπεδο διακυβέρνησης με πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Δεν χρειάζονται πολλά επίπεδα το ένα επικαλυπτόμενο από το άλλο που χωλαίνουν, αντιθέτως είναι αναγκαία η πλήρης και ξεκάθαρη λειτουργία τους. Επιδίωξή μας είναι η κατάργηση της επικυριαρχίας με θεσμοθέτηση της ανεξαρτησίας μεταξύ των επιπέδων διοίκησης. Η οριζόντια διοίκηση όταν θεσμοθετηθεί υποχρεώνει τα επίπεδα διοίκησης να συνυπάρχουν αρμονικά και παραγωγικά.

Η πολιτεία έτσι είναι αναγκασμένη να ταυτίζεται με την κοινωνία όπως ακριβώς γινόταν κατά την κλασική περίοδο. Έχουμε ξεκαθαρίσει στο μυαλό μας ότι οι σχέσεις επικυριαρχίας δεν συμφέρουν κανένα στον ολοένα και περισσότερο ενοποιημένο κόσμο. Με σίγουρα και γερά βήματα επαγγελόμαστε το καινούργιο, το διαφορετικό, το ρεαλιστικά ελπιδοφόρο. Την πραγματώσιμη έξοδο από τον ανθρωποφάγο λαβύρινθο, που λανθασμένα κάποιοι επιμένουν να τον βαπτίζουν μνημόνιο.

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>