Επιτυχημένη η επίσκεψη στη Στοκχόλμη

Επιτυχημένη η επίσκεψη στη Στοκχόλμη

Όπως είχε ανακοινωθεί, βρεθήκαμε στην πόλη της Στοκχόλμης τη Δευτέρα 27 Μαρτίου του 2017. Στις τέσσερις ημέρες της παραμονής μας είχαμε τη χαρά να συναντηθούμε με στελέχη του Δήμου Στοκχόλμης και με εκπρόσωπο του Σουηδικού Κοινοβουλίου.

Γυρίσαμε στην Ελλάδα φέρνοντας στη Δεξαμενή Σκέψης του Κινήματος την πλήρη καταγραφή του Σουηδικού μοντέλου τοπικής αυτοδιοίκησης. Είδαμε στην πράξη πώς η Σουηδία έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας με την οριζοντοποίηση των σχέσεων κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης από τη μία και των πολιτικών και διοικητικών στελεχών από την άλλη.

Αντιληφθήκαμε γιατί οι Σουηδοί δεν έχουν την πολιτική ως όχημα οικονομικού οφέλους και γιατί τα διοικητικά τους στελέχη θέτουν υψηλά κριτήρια αποτελεσματικότητας συνδέοντας  την προσωπική τους επιτυχία με την επιτυχία του οργανισμού που υπηρετούν.

Εμπεδώσαμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί, ανθεί ή καταστρέφεται εξαιτίας της κεντρικής διοίκησης και του κοινωνικού σχηματισμού όπως αυτός διαμορφώνεται στο πλαίσιο  της εκάστοτε οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ “ΚΤΗ”

Παράλληλα είχαμε την τύχη να συναντηθούμε για πέντε περίπου ώρες με δεκατέσσερις Έλληνες, οι οποίοι είναι κορυφαίοι επιστήμονες και έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές εξειδικευμένες σπουδές στο Βασιλικό Πολυτεχνείο της Στοκχόλμης το περίφημο KTH.

Με τους νέους αυτούς συναποφασίσαμε να συνταχθεί και να παραδοθεί στον τομέα προγράμματος του Κινήματος ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς μπορεί να τερματιστεί η διαφυγή του κορυφαίου επιστημονικού προσωπικού από την Ελλάδα και με ποιο τρόπο γίνεται ελκυστικός ο επαναπατρισμός όλων των Ελλήνων επιστημόνων που υπηρετούν άλλα κράτη.

Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς τον Στέφαν Νίλσoν για την τεράστια υπομονή του να μας απαντά σε όλες τις ερωτήσεις.

Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού
Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>