Η δύναμη των Θεσμών

Η δύναμη των Θεσμών

“Αν οι θεσμικοί κανόνες περιορίζουν ευχάριστα τις επιλογές μας, η συνοχή που μπορούν να επιφέρουν θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω τους περιορισμούς που θέτουν.”

Όταν σήμερα το μόνο που έχεις είναι το χάος, οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάθε μέρα που ξημερώνει, τα πάντα τίθενται υπό νέα διαπραγμάτευση. Οφείλουμε και πρέπει να κατακτήσουμε ένα πολιτισμένο τρόπο ύπαρξης. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν δεδομένες υποχρεώσεις τις οποίες δεν θα μπορούμε να παραβούμε.

Στο κίνημα «ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ – Συνέργεια για την Ελλάδα» πιστεύουμε ότι ενώ είναι αλήθεια πως ακόμα και οι πιο θεμιτοί ρόλοι και υποχρεώσεις που έχουν προκύψει από κοινή συναίνεση περιορίζουν το φάσμα των επιλογών μας, οι ίδιοι αυτοί ρόλοι και υποχρεώσεις είναι αυτά που κάνουν το φάσμα όλων των διαθέσιμων επιλογών μας απείρως μεγαλύτερο από ό, τι θα ήταν αν απουσίαζαν.

Δηλαδή τα φανάρια στις διασταυρώσεις περιορίζουν τις επιλογές μας στην οδήγηση, ταυτόχρονα όμως μας κρατάνε ζωντανούς. Αν οι θεσμικοί κανόνες περιορίζουν ευχάριστα τις επιλογές μας, η συνοχή που μπορούν να επιφέρουν θα αντισταθμίσει και με το παραπάνω τους περιορισμούς που θέτουν.

Στο κίνημα «ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ – Συνέργεια για την Ελλάδα» δεν θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να περνάμε τα φανάρια με κόκκινο. Θέλουμε την ελευθερία εκείνη που οδηγεί σε περισσότερη ελευθερία και διευρύνει τα μέσα που έχουν τα άτομα για να την απολαμβάνουν. Δεν θέλουμε άσκοπους περιορισμούς, θέλουμε να έχουμε όλοι/-ες τις ίδιες ελευθερίες, τηρώντας ταυτόχρονα τις ήδη συμφωνημένες υποχρεώσεις μας.

Η διακυβέρνηση του κινήματος «ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ – Συνέργεια για την Ελλάδα» θα καθιερώσει θεσμούς που θα μας επιτρέψουν να εφαρμόσουμε πολιτικές και οικονομικές λειτουργίες σύμφωνα με τις αξίες μας και θα νομοθετήσει θεσμούς: α) για να γίνει υπέρβαση της οργανωτικής δομής που χαρακτηρίζει το κράτος και την κυβέρνηση, β) για να μπορεί κάθε πολίτης και κάθε κοινότητα να καθορίζουν ελεύθερα και με οργανωτικό τρόπο τις πράξεις τους, γ) για να εφαρμόζονται συλλογικά προγράμματα, δ) για να επιλύονται αντιδικίες και παραβιάσεις της κοινωνικότητας.

Η δική μας διακυβέρνηση, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μέσα από τις απαραίτητες και χρήσιμες κοινές νόρμες μια κοινωνία όπου οι πράξεις του καθενός ωφελούν συλλογικά όλους τους υπολοίπους.

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>