Η κραυγή της εναλλακτικής μας

Η κραυγή της εναλλακτικής μας

“Αντί να προσπαθούμε να κατηγορούμε όσους φέρανε το λαό στο χείλος του γκρεμού, ας προσπαθήσουμε να σηκώσουμε κεφάλι και να κάνουμε τις ιδέες μας πράξεις.”

Νεαρή επιστήμονας, στέλεχος του κινήματός μας στη ΣΟΥΗΔΙΑ.

Είμαι και εγώ ένα από τα νέα παιδιά που έχουν κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο εξωτερικό. Οι λόγοι που με ώθησαν να φύγω, ήταν το γεγονός ότι ήθελα να δω πώς είναι η αγορά εργασίας και γενικά η ποιότητα ζωής σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Ύστερα από την τετραετή μου φοίτηση στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, πήρα την απόφαση να φύγω τον Αύγουστο του 2014, στα 21 μου πλέον στη Σουηδία, ώστε να κάνω το μεταπτυχιακό μου πάνω στην Οικολογία και τη Βιοποικιλότητα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου πέρυσι τον Απρίλιο, πήρα μία μεγάλη απόφαση. Θα έκανα ένα δεύτερο μεταπτυχιακό σε έναν άλλο κλάδο της Βιολογίας. Το μεγάλο μου όνειρο ήταν και είναι να ασχοληθώ με τη Φαρμακευτική και με την έρευνα μου να βοηθήσω όλους εκείνους τους ανθρώπους, καθώς και άλλους οργανισμούς που υποφέρουν από κάποια ασθένεια. Αποφάσισα λοιπόν αυτόν το χρόνο, παράλληλα με τη δουλειά μου, να παρακολουθήσω σχετικά ελεύθερα μαθήματα, ώστε να προετοιμαστώ για το νέο μου μεταπτυχιακό.

Έτσι επέλεξα μαθήματα πάνω στη χρήση των υπολογιστών στη Φαρμακευτική έρευνα. Ως Βιολόγος δεν είχα μεγάλη οικειότητα με τον Προγραμματισμό, εφόσον είναι κάτι σχετικά καινούργιο στον κλάδο. Για εμένα είναι μια επανάσταση στον Τομέα της Βιολογίας, κάτι που θα μπορούσε να δράσει συμπληρωματικά με την εργαστηριακή έρευνα. Σκεφτείτε μόνο κατά πόσο μπορεί να μειωθεί το κόστος και ο χρόνος των πειραμάτων. Ο προγραμματισμός και γενικά οι νέες τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς περισσότερους κλάδους πέρα από τους προαναφερθέντες, με πολύ θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία. Κάποιος θα ρωτούσε εύλογα πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένας τέτοιος κλάδος στη δική μας κοινωνία, εφόσον τα χρήματα λιγοστεύουν, καθώς επίσης και πώς οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να φεύγουν από την Ελλάδα.

Κάποτε με ρώτησαν αν θα γυρνούσα πίσω στην Ελλάδα. Η απάντηση μου ήταν όχι. Δίχως δεύτερη σκέψη, δίχως δισταγμό. Να τονίσω ότι αγαπώ τη χώρα μου, αλλά όπως πολλοί άλλοι είμαι απογοητευμένη με ό,τι συμβαίνει γύρω μου. Είχα την ανάγκη να βρεθώ κάπου που θα ένιωθα χρήσιμη, καθώς θα εργαζόμουν και οι απολαβές μου θα ήταν ανάλογες με τις υπηρεσίες που προσφέρω. Με κυρίευε ο φόβος της ανεργίας ή και της σκέψης πως θα με συντηρούν οι γονείς μου έστω και σε ένα μικρό βαθμό τώρα και ίσως αργότερα. Ο φόβος του να μη μπορώ να δημιουργήσω την οικογένεια που εγώ ονειρεύομαι, καθώς θα με περιορίζει η κρίση και η αβεβαιότητα για το τι θα μπορώ εγώ να προσφέρω μία μέρα στα δικά μου παιδιά.

Στη συνέχεια όμως κάθισα και αναρωτήθηκα τι θα συνέβαινε αν όλοι αποφάσιζαν να μη γυρίσουν ποτέ πίσω. Η αλήθεια είναι ότι μετά από αυτό σκέφτηκα πώς θα μπορούσα να φανώ χρήσιμη στη χώρα μου. Εξάλλου οι μεγάλες αλλαγές ξεκινάνε από πρωτοβουλία λίγων ανθρώπων. Όταν επιστρέψω, δε θα ήθελα απλά να βρω μία δουλειά. Θέλω να προσφέρω εγώ σε άλλους δουλειά. Ξεκίνησε μία μέρα σαν ένα αστείο στην παρέα. Λέω και εγώ: «Παιδιά θέλετε να κάνουμε μία StartUp;». Εδώ στη Σουηδία οι StartUps βρίσκονται σε άνθιση και μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν σεμινάρια στα οποία μαθαίνεις πώς με μια ιδέα αρχικά, μπορείς να δημιουργήσεις μια εταιρεία.

Με μία καλή ιδέα και το κατάλληλο κεφάλαιο (που θα μπορούσε να προέρχεται από διαγωνισμούς, χρηματοδοτήσεις από πανεπιστήμια, ή άλλους φορείς), μπορεί κανείς να φτιάξει τη δική του StartUp. Αρχικά ξεκινάει με λίγα άτομα, μπορεί να γίνει μεταξύ φίλων και σε βάθος χρόνου με τους κατάλληλους χειρισμούς έχει προοπτικές, για να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που ξεκίνησαν με ακριβώς αυτόν τον τρόπο, όπως κάποιες σχετικά πρόσφατες π.χ. η Spotify, το Dropbox, το Snapchat.

Η δημιουργία τέτοιου είδους εταιρειών που βασίζονται στην Τεχνολογία θεωρώ θα ήταν μία ιδέα που θα άρεσε σε πολλούς νέους επιστήμονες και θα μπορούσε να προσελκύσει άτομα εντός της χώρας, αλλά και άτομα τα οποία έχουν μεταναστεύσει. Θεωρώ πως αν υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας αρκετών μικρών εταιρειών με προοπτική εξέλιξης σε μεγάλες εταιρείες θα βοηθούσε σημαντικά τη χώρα μας, γιατί πλέον η οικονομία της προσπαθεί να βασιστεί σχεδόν εξολοκλήρου στον τουρισμό, ενώ η έρευνα είναι σχεδόν μηδαμινή. Η τεχνολογική έρευνα θα επέφερε κέρδη και θα απασχολούσε ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και μέσα στα επόμενα χρόνια θα αυξανόταν.

Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να κατηγορούμε όσους φέρανε το λαό στο χείλος του γκρεμού, ας προσπαθήσουμε να σηκώσουμε κεφάλι και να κάνουμε τις ιδέες μας πράξεις. Εφόσον εφαρμόζονται και πετυχαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου, θα πετύχουν και στην Ελλάδα.

2 σχόλια

 • Βασίλης

  Από Βασίλης

  Απάντηση

  Εξαιρετικό άρθρο. Εκφράζει, πιστεύω, όλους εμάς που φύγαμε στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας την επιστροφή στη χώρα που αγαπάμε και μεγαλώσαμε, για να προσφέρουμε τη γνώση μας και τις ιδέες μας.

 • ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

  Από ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

  Απάντηση

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ.ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ.

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>