Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΣ

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΣ

Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΜΑΣ

Είμαι και εγώ ένα από τα νέα παιδιά που έχουν κάνει ένα νέο ξεκίνημα στο εξωτερικό. Οι λόγοι που με ώθησαν να φύγω, ήταν το γεγονός ότι ήθελα να δω πώς είναι η αγορά εργασίας και γενικά η ποιότητα ζωής σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Ύστερα από την τετραετή μου φοίτηση στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, πήρα την απόφαση να φύγω τον Αύγουστο του 2014, στα 21 μου πλέον στη Σουηδία, ώστε να κάνω το μεταπτυχιακό μου πάνω στην Οικολογία και τη Βιοποικιλότητα στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου πέρυσι τον Απρίλιο, πήρα μία μεγάλη απόφαση. Θα έκανα ένα δεύτερο μεταπτυχιακό σε έναν άλλο κλάδο της Βιολογίας. Το μεγάλο μου όνειρο ήταν και είναι να ασχοληθώ με τη Φαρμακευτική και με την έρευνα μου να βοηθήσω όλους εκείνους τους ανθρώπους καθώς και άλλους οργανισμούς που υποφέρουν από κάποια ασθένεια.

 

Πριν τρία χρόνια με ρώτησαν αν θα γυρνούσα πίσω στην Ελλάδα. Η απάντησή μου ήταν όχι. Δίχως δεύτερη σκέψη, δίχως δισταγμό. Να τονίσω ότι αγαπώ τη χώρα μου, αλλά όπως πολλοί άλλοι ήμουν απογοητευμένη με ό,τι συνέβαινε στην Ελλάδα. Είχα την ανάγκη να είμαι κάπου όπου θα ένιωθα χρήσιμη, καθώς θα εργαζόμουν και οι απολαβές μου θα ήταν ανάλογες με τις υπηρεσίες που προσφέρω. Τότε κάθε φορά που νοσταλγούσα την επιστροφή στην Ελλάδα, με κυρίευε ο φόβος της ανεργίας ή και της σκέψης ότι θα με συντηρούν οι γονείς μου, έστω σε ένα μικρό βαθμό αρχικά, αλλά και αργότερα. Άλλωστε ο φόβος από τη μια, του να μη μπορώ να δημιουργήσω την οικογένεια που εγώ ονειρευόμουν, καθώς θα με περιόριζε η κρίση, και η αβεβαιότητα από την άλλη, για το τι θα μπορώ εγώ να προσφέρω μία μέρα στα δικά μου παιδιά, με στείλανε στα ξένα.

Στη συνέχεια όμως κάθισα και αναρωτήθηκα τι θα συνέβαινε αν όλοι αποφάσιζαν να μη γυρίσουν ποτέ πίσω. Η αλήθεια είναι ότι μετά από αυτό, αποφάσισα να σκεφτώ πώς θα μπορούσα να φανώ χρήσιμη στη χώρα μου. Εξάλλου οι μεγάλες αλλαγές ξεκινάνε από πρωτοβουλία λίγων ανθρώπων. Όταν επιστρέψω λοιπόν, δεν θα ήθελα απλά να βρω μία δουλειά. Θέλω να προσφέρω εγώ σε άλλους δουλειά. Ξεκίνησε μία μέρα σαν ένα αστείο στην παρέα. Λέω και εγώ: Παιδιά θέλετε να κάνουμε μία StartUp; Εδώ στη Σουηδία οι StartUps βρίσκονται σε άνθιση και μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν σεμινάρια στα οποία μαθαίνεις πως με μια ιδέα αρχικά, μπορείς να δημιουργήσεις μια εταιρεία. Με μία καλή ιδέα και το κατάλληλο κεφάλαιο (που μπορεί να προέρχεται από διαγωνισμούς, χρηματοδοτήσεις από πανεπιστήμια ή άλλους φορείς), μπορεί κάποιος να φτιάξει τη δική του StartUp.

Αρχικά ξεκινάει με λίγα άτομα, μπορεί να γίνει μεταξύ φίλων και σε βάθος χρόνου με τους κατάλληλους χειρισμούς έχει προοπτικές για να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Υπάρχουν παραδείγματα μεγάλων εταιρειών που ξεκίνησαν με ακριβώς αυτόν τον τρόπο, όπως κάποιες σχετικά πρόσφατες π.χ. η Spotify, το Dropbox, το Snapchat. Η δημιουργία τέτοιου είδους εταιρειών που βασίζονται στην Τεχνολογία θεωρώ ότι είναι μία ιδέα που αρέσει σε πολλούς νέους επιστήμονες και θα μπορούσε να προσελκύσει άτομα εντός της χώρας αλλά και άτομα που έχουν φύγει. Θεωρώ πως αν υπήρχε η δυνατότητα δημιουργίας αρκετών μικρών εταιρειών με προοπτική εξέλιξης σε μεγάλες εταιρείες θα βοηθούσε σημαντικά στη χώρα μας. Γιατί να βασιζόμαστε σχεδόν εξολοκλήρου στον τουρισμό, ενώ η έρευνα είναι σχεδόν μηδαμινή; Η τεχνολογική έρευνα φέρνει κέρδη και δουλειές που μπορούν να απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που συνεχώς θα αυξάνεται.

 

Αντί να προσπαθούμε να κατηγορούμε όσους φέρανε το λαό στο χείλος του γκρεμού, ας προσπαθήσουμε να σηκώσουμε κεφάλι και να κάνουμε τις ιδέες μας πράξεις. Εφόσον εφαρμόζονται και πετυχαίνουν σε άλλα μέρη του κόσμου, θα πετύχουν και στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο δικός μας βρυχηθμός.Εμείς λοιπόν τα Λιοντάρια της ξενιτιάς δεν σταματάμε τον αγώνα για να κυβερνηθεί διαφορετικά η πατρίδα και από τη Στοκχόλμη ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους τους πατριώτες Καλή Χρονιά και Καλή Συνάντηση στην κάλπη των Ευρωεκλογών. ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΔΑΓΚΩΤΟ.

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>