Μια φαντασιακή ώρα σχολικού μαθήματος για προχωρημένους

Μια φαντασιακή ώρα σχολικού μαθήματος για προχωρημένους

Από την Συντονίστρια επικοινωνίας
Ελένη Νυκταράκη

Στο μάθημα της Αγωγής του πολίτη ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς ρωτάει τον καθηγητή του. Πώς δημιουργείται ένα πολιτικό κόμμα κύριε;

Και ο καθηγητής άρχισε να λέει… Είναι μια μεγάλη ιστορία. Κάποιος, εκεί που περπατούσε μέσα στο χωράφι της πολιτικής, βλέπει ένα κομμάτι λίγων τετραγωνικών που του άρεσε. Αμέσως πήγε πήρε πασσάλους, πήρε συρματόπλεγμα και το περιέφραξε. Κουρασμένος όπως ήταν, ξάπλωσε και τον πήρε ο ύπνος. Στο όνειρό του άρχισε να βλέπει την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Όταν ξύπνησε βρήκε δίπλα του διακηρύξεις, μανιφέστα, προγραμματικές θέσεις, καταστατικό με μέλη και μια όμορφη ταμπέλα-τίτλο. Με βιασύνη τα παίρνει και τρέχει στο υποθυκοφυλακείο της πολιτικής στον Άρειο Πάγο, να μεταγράψει τα περιφραγμένα του τετραγωνικά. Οι υπάλληλοι του υποθυκοφυλακείου μέχρι το μεσημέρι του δώσανε το πιστοποιητικό μεταγραφής. Με αυτό στα χέρια, το απόγευμα επισκέπτεται τους μελετητές στατιστικολόγους, γεωλόγους και άριστους πολιτικούς αναλυτές των τηλεοράσεων, των ραδιοφώνων, των εφημερίδων και των περιοδικών. Αυτοί του παραδίδουν αμέσως την περισπούδαστη μελέτη τους, που εμπεριστατωμένα βεβαιώνει ύπαρξη πετρελαίου στα περιφραγμένα του τετραγωνικά. Το επόμενο πρωινό πηγαίνει την μελέτη αυτή στην τράπεζα. Τα στελέχη της τράπεζας με αντίκρισμα τον φάκελο της μελέτης αυτής, εκδίδουν ομόλογα και αρχίζουν να πείθουν τους επενδυτές για τα κέρδη από το πετρέλαιο που θα βγει από τα περιφραγμένα τετραγωνικά. Οι επενδυτές ρίχνουν τα χρήματα τους στα ομόλογα και έτσι στήθηκε το μαγαζάκι που το λέμε πολιτικό κόμμα.

Και πόσα κόμματα κύριε στήθηκαν στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης; Τον ξαναρωτάει ο πρόεδρος.

Πολλά, πάρα πολλά. Στο ένα χωράφι είναι, το κόμμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το κόμμα του Κωστή Στεφανόπουλου, το κόμμα του Μάνου, το κόμμα του Σαμαρά, το κόμμα του Αβραμόπουλου, το κόμμα του Καρατζαφέρη, το κόμμα του Καμμένου, το κόμμα της Μπακογιάννη, το κόμμα του Ζώη, το κόμμα του Καπερνάρου, το κόμμα του Ψωμιάδη και το κόμμα του Φαήλου.

Στο δεύτερο χωράφι είναι, το κόμμα του Τρίτση, το κόμμα του Αρσένη, το κόμμα του Τσοβόλα, το κόμμα του Δημαρά, το κόμμα του Παπαθεμελή, το κόμμα του Θοδωράκη, το κόμμα του Κατσανέβα, το κόμμα του Καζάκη, και το κόμμα του Γιωργάκη.

Στο τρίτο φρεσκοσκαμμένο χωράφι είναι μόνο, το κόμμα του Κουβέλη, το κόμμα του Λαφαζάνη, και το κόμμα της Κωνσταντοπούλου.

Στο τέταρτο χωράφι με τις μπανανιές είναι το κόμμα του Λεβέντη, το κόμμα του Ζουράρη, το κόμμα του Γκλέτσου, το κόμμα του Βελόπουλου και το κόμμα του Χατζημαρκάκη.

Και όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες των λίγων τετραγωνικών κύριε, τι προσφέρουν στις τράπεζες και στους ομολογιούχους, για τις εκδουλεύσεις που τους κάνανε; Συνεχίζει να ρωτάει ο πρόεδρος.

Οι τράπεζες πρόεδρε, λέει ο καθηγητής, πήραν τις προμήθειες που ζήτησαν για την έκδοση των ομολόγων και μάλιστα μπροστάντζα. Οι ομολογιούχοι πήραν όλο το κράτος, το βαθύ κράτος, αυτό που έχει το όνομα Κομματοκρατία. Βέβαια κάποιοι από αυτούς, σε κάποια στιγμή τσίνισαν, αλλά βγήκε ένας ευτραφής αρχιτσέλιγκας και τους ζήτησε να σιωπούν γιατί όλοι μαζί τα φάγανε. Και κάποιοι άλλοι σε κάποια στιγμή αγανάκτησαν, αλλά βγήκε ένας ελκυστικός μαγκίτης και τους ζήτησε να βαράνε τύμπανα, γιατί οι αγορές θέλουν να χορεύουν.

Εδώ εκρήγνυται ο πρόεδρος και ρωτάει τον κύριο. Και τα φαγητά τους αυτά ποιος τα πληρώνει;

Εγώ πρόεδρε ο καθηγητής σου, που απλά νιώθω τα χέρια τους στις τσέπες μου και δεν τους τα κόβω. Εγώ που δεν θέλω να έχω μέσο, δεν θέλω να έχω μπάρμπα στην Κορώνη, δεν θέλω να έχω βύσμα, δεν θέλω να έχω λούκι, και που πεισματικά δεν θέλω να είμαι από την πλευρά τους. Εγώ που θέλω να στέκομαι απλά όρθιος και περήφανος απέναντί τους. Εγώ που περιμένω με ανυπομονησία τους μαθητές μου, για να πάω μαζί τους, να τους ανατρέψουμε.

1 σχόλιο

  • Ιωαννης Ιτσιος

    Από Ιωαννης Ιτσιος

    Απάντηση

    Συγχαρητήρια καταπληκτικό

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>