Μήνυμα για την 25η Μαρτίου 2020

Μήνυμα για την 25η Μαρτίου 2020

Από Τον Συντονιστή Ιδεολογικού Σχεδιασμού
Σταύρο Παπαγιάννη

Το 1821 αποτελεί το ορόσημο για την αναγέννηση του ελληνικού Έθνους και για την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Η επανάσταση των Ελλήνων ήταν το πρώτο εθνικό κίνημα του 19ου αιώνα στην Ευρώπη και αποτέλεσε πρότυπο για τις υπόλοιπες εθνικές επαναστάσεις. Το ξέσπασμα της ελληνικής εξέγερσης δεν ήταν τυχαίο ούτε ξαφνικό, αλλά χρειάστηκε πολλά έτη προετοιμασίας για να λάβει σάρκα και οστά. Η φάση της ένοπλης σύγκρουσης ήταν επιτυχής, διότι οι επαναστάτες ήταν φορείς μιας συγκεκριμένης Ιδεολογίας και επειδή υπήρχε ξεκάθαρος πολιτικός προσανατολισμός.

Οι Έλληνες Διαφωτιστές ορμώμενοι από τις Ιδέες του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και εν συνεχεία της γαλλικής επανάστασης κατόρθωσαν ήδη από τα μέσα του 17ου αιώνα να προχωρήσουν στη διάχυσή αυτών των Ιδεών στα λαϊκά στρώματα. Επομένως τα πρωταρχικά «πολεμοφόδια» για την προετοιμασία του αγώνα ήταν: α) η χρήση της λογικής με στόχο την απαλλαγή της ανθρώπινης σκέψης από κάθε είδους προκαταλήψεις, β) η πίστη στην πρόοδο του ανθρώπου μέσω της επιστημονικής έρευνας, γ) η προσήλωση στη διεκδίκηση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ανεξιθρησκείας και δ) η απόρριψη κάθε μορφής απολυταρχίας. Έτσι χειραφετημένοι από τα αόρατα δεσμά οι Έλληνες από κάθε κοινωνική τάξη, σύσσωμοι αγωνιστήκαν για τα ανθρώπινα και για τα πολιτικά δικαιώματά τους.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα 199 χρόνια μετά την έναρξη της επαναστάσεως η αυταρχική καθοδήγηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας δεν έχει σταματήσει και οι βλαβερές συνέπειές της είναι εμφανείς τόσο στο Έθνος όσο και στο Κράτος. Η Εθνική Επέτειος μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία δεν είναι δεδομένη και ότι αποκτάται και διατηρείται με σωματικές και πνευματικές θυσίες. Ας αναλογιστούμε λοιπόν όλες και όλοι τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι των προγόνων μας, έναντι των απογόνων μας και έναντι της συνείδησής μας και ας ξαναγίνουμε Πολίτες. Χρόνια πολλά! Ζήτω η 25η Μαρτίου!

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>