Οχλοκρατική βία, η άλλη όψη της φαυλοκρατίας.

Οχλοκρατική βία, η άλλη όψη της φαυλοκρατίας.

Στο Κίνημα Λιοντάρια – Συνέργεια για την Ελλάδα πιστεύουμε αταλάντευτα ότι η ηθική μας συγκρότηση δεν αποτελεί τόσο ένα ατομικό κατόρθωμα, όσο ένα κοινωνικό επίτευγμα που προϋποθέτει στοιχειώδεις σχέσεις εμπιστοσύνης και κοινωνικής λειτουργικότητας.

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι όταν η εμπιστοσύνη σε πρόσωπα και θεσμούς θρυμματίζεται και το αίσθημα δικαιοσύνης καταπατείται, όταν διαβρώνεται και καταστρέφεται η κοινωνική βάση που απαραίτητα συγκροτεί την υπόστασή μας ως έλλογα ηθικά όντα, ο δήμος εκπίπτει σε όχλο, ο πολίτης σε τραμπούκο.

Όταν η πολιτική του οποιουδήποτε αξιωματούχου αλλοτριώνεται σε διεφθαρμένο ή ιδιοτελή πολιτικαντισμό και η κλικαδόρικη ιδιοτέλειά του εκτοπίζει τον «κοινό λόγο» των θεσμών, τότε αυτός ο ίδιος είναι που παράγει την οχλοποίηση του δήμου εναντίον του.

Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό σε όλους όσοι εθελοτυφλούν, γιατί θέλουν όπου υπάρχει βία να βλέπουν ακροδεξιά στοιχεία, ότι όταν ζεις στη χώρα της μίζας, όταν δεν εμπιστεύεσαι κανέναν, όταν η ανομία σε περιβάλλει, όταν νιώθεις ότι δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, ότι από παντού σου τα παίρνουν, ότι διαχρονικά σε κυβερνούν εν πολλοίς ανίκανοι, φαιδροί, και όχι σπάνια διεφθαρμένοι πολιτικάντηδες, όταν, εν ολίγοις, βιώνεις την καθολική απαξίωση των θεσμών της χώρας σου, υφίστασαι στο πετσί σου τα αποτελέσματα αυτής της απαξίωσης και δε βλέπεις από πουθενά ελπίδα. Τότε σε κυριεύουν συναισθήματα οργής και ματαιότητας, η «φωνή» σου χάνεται, ο λόγος σου γίνεται χονδροειδής, αστόχαστος, σχεδόν άναρθρος. Τι απομένει; Το πρωτόγονο ένστικτο της αυτοσυντήρησης και ο ανεπεξέργαστος θυμός που ωθούν, απρόβλεπτα, στην «άξεστη, βλακώδη, τυφλή βία». «Εξέρχεσαι», τότε, έστω και ανεπαίσθητα, από την έλλογη κοινωνικότητα.

Τονίζουμε συνεπώς με στεντόρεια φωνή ότι η «άξεστη βία» θρέφεται αφενός μεν από αυτο-εξυπηρετικές πρακτικές που συστηματικά εκφυλίζουν την πολιτική κοινότητα, αφετέρου δε από την απουσία εμπνευσμένης ηγεσίας, ικανής να αρθρώσει αξιόπιστα την εναλλακτική «φωνή». Η οχλοκρατική βία και η φαυλοκρατία είναι οι δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα. Ένα νόμισμα με πανάκριβο κόστος για κάθε κοινωνία.

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>