Όραμα πολιτικού πλουραλισμού

Όραμα πολιτικού πλουραλισμού

Κωνσταντίνος Θεοδοσίου

Μέλος Ηγετικού Επιτελείου Ιδεολογικού Σχεδιασμού του Κινήματος

Υπάρχουν κάποιοι που εθελοτυφλούν, υποστηρίζοντας την επιστροφή στη δραχμή και οι οποίοι οφείλουν να συνετισθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι η Εθνική Οικονομία συμμετέχει ενεργά στην ταχύτατη διεθνοποίηση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Για να μπορέσει η Ελληνική Οικονομία, όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να βελτιώσει τη θέση της στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, για να ανταποκριθεί στην οικονομία της αγοράς και τον ανταγωνισμό, οφείλει να θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της. Αυτή η προτεραιότητα για μας, στο Κίνημα Λιοντάρια – Συνέργεια για την Ελλάδα, αποτελεί πρόκληση και ουσιαστικά μας διαφοροποιεί από τους θιασώτες του απομονωτισμού.

Στην δική μας εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της χώρας απαιτεί την ενεργή στήριξη της αγοράς και των κανόνων της. Στην εναλλακτική μας πρόταση, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος και των βαρών, το εθνικό παραγωγικό σχέδιο, η οικολογική και περιβαλλοντική προστασία και η ποιότητα ζωής, είναι κατευθύνσεις που αφορούν την κοινωνία, τους κοινωνικούς και δημόσιους θεσμούς, το κράτος και την πολιτεία. Στην εναλλακτική μας πρόταση, η μεικτή οικονομία είναι βασική κατευθυντήρια αρχή.

Το νεοφιλελεύθερο πάθος για ιδιωτικοποίηση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας είναι μια ανιστόρητη και ξεπερασμένη υπόθεση. Τα ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, η θεμιτή επιδίωξη του κέρδους και η δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά, αποτελούν κοινό τόπο για όλες τις μορφές οικονομίας και αυτό σε μας είναι ξεκαθαρισμένο απολύτως. Οι βασικοί κοινωφελείς οργανισμοί ανήκουν στο δημόσιο και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας και η ουσιαστική τους εξυγίανση οφείλει να συμπεριλάβει και επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις αν η γενικότερη πολιτική απαιτεί παράκαμψη της τιμολογιακής ή της επενδυτικής πολιτικής τους. Η κοινωνικοποιημένη επιχείρηση, η συνεταιριστική και η συνεργατική ιδέα, η δημοτική πρωτοβουλία, πρέπει να έχουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να αναπτυχθούν.

Η ταχύρρυθμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιφέρειας της χώρας, με την πρόταξη ιεραρχημένων στόχων είναι το κλειδί στην αναστροφή του αναπτυξιακού μοντέλου. Η αποκέντρωση απαιτεί την αρμονική συνάρθρωση των δημόσιων, κοινωνικοποιημένων και ιδιωτικών επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών καθώς και την ολόπλευρη οικονομική, πολιτική, κοινωνική, θεσμική, περιφερειακή ανάπτυξη. Οι θεσμοί της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, συναντώνται, μέσα από τον Αυτορρυθμιζόμενο Κοινοτισμό, με τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας σε μια πορεία συνεχούς εκδημοκρατισμού της κοινωνικής ζωής.

Αντί γα το ανιστόρητο δίλημμα «περισσότερο ή λιγότερο κράτος;», εμείς απαντάμε στο ουσιαστικό ερώτημα «ποιο κράτος;». Και οραματιζόμαστε το κράτος που διευρύνει τους ορίζοντες. Που προωθεί ενεργά τους επιλεγμένους τομείς με τους οποίους ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Που απομακρύνει τις παρεμβάσεις της δημόσιας γραφειοκρατίας. Που εξουδετερώνει τις παραμορφώσεις της οικονομίας. Που εγγυάται την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην μόρφωση, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγεία. Που διασφαλίζει την δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος και του πλούτου.

Η ξεκάθαρη απάντηση μας είναι: «Κράτος δικαίου για γενική ευημερία. Κράτος με ορθολογική οργάνωση, αξιοκρατική και σύγχρονη στελέχωση, σαφών και οριοθετημένων κανόνων και σχέσεων. Κράτος πολιτικού πλουραλισμού.».

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>