Σύνοδος του Κινήματος 2η συνεδρίαση  13/5/2018

Σύνοδος του Κινήματος 2η συνεδρίαση 13/5/2018

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η μετανάστευση και η υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής για τους μετανάστες αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα θέματα που μας απασχολούν στο Κίνημα Λιοντάρια – Συνέργεια για την Ελλάδα.

Χωρίς να ξεχνάμε ότι μετανάστες είναι και τα παιδιά μας που επιζητούν προορισμούς επιβίωσης στο εξωτερικό, οφείλουμε να αποδεχτούμε ότι οι μετανάστες στην Ελλάδα πρέπει να υποστηρίζονται από ένα πλαίσιο νόμου βασισμένο στα δικαιώματά τους και που ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει ένα σαφές νομικό καθεστώς για τη διευκόλυνση της κινητικότητάς τους.

Όταν μια πληθυσμιακή μερίδα αισθάνεται αποκλεισμένη, σημαίνει ότι κάποιοι έχουν θυμό, γιατί δεν βρίσκουν δουλειά, γιατί είναι φτωχοί, γιατί δεν έχουν προσβάσεις στην κοινωνία. Μερικοί από αυτούς μπορεί να ενταχθούν σε ριζοσπαστικές ομάδες, να γίνουν εχθροί της κοινωνίας και να αναπτύξουν εγκληματικές δραστηριότητες. Εξαιτίας του φόβου αυτού, καλλιεργείται κλίμα φόβου από την μεριά των Ελλήνων, που για να προστατέψουν τις οικογένειες τους και τις περιουσίες τους, «απομονώνουν» τους μετανάστες χωρίς να τους δώσουν την ευκαιρία να αποδείξουν αν είναι εχθροί ή όχι. Έτσι δημιουργείται κλίμα αντιδράσεων και ρατσισμού το οποίο μεταφέρεται και στα παιδιά μας, κάνοντας τους μετανάστες να νιώθουν απομονωμένοι και όχι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, που την διάλεξαν για να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Η μεταναστευτική πολιτική του Κινήματός μας απαρτίζεται όχι μόνο από ένα σύνολο μέτρων, αλλά και από ένα σύνολο υιοθετημένων κοινωνικών πρακτικών, φυσικά πάνω σε δύο άξονες. Στον πρώτο άξονα ρυθμίζονται και ελέγχονται η είσοδος, η διαμονή και η απασχόληση των αλλοδαπών που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων και μέτρων για ενθάρρυνση, για επιστροφή ή προσωρινή διαμονή και στον δεύτερο άξονα ρυθμίζεται η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην χώρα μας από χερσαία και θαλάσσια περάσματα ή αυτοί που αποκτούν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αφήνονται έρμαια εγκληματικών οργανώσεων όπως δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών, συμμορίες εκβιαστών, μεσάζοντες που έχουν διασυνδέσεις με τη μαύρη οικονομία και οργανωμένους δουλεμπόρους. Τα κατεχόμενα της Κύπρου έχοντας για 80000 κατοίκους πάνω από 60 τράπεζες που διαχειρίζονται παράνομα χρήματα, μπήκαν στον πειρασμό να μετατραπούν σε παράδεισο ξεπλύματος των μαύρων χρημάτων της λαθρομετανάστευσης και ιμάντας μεταφοράς τους στις ελβετικές τράπεζες. Απαιτείται να ζητηθεί από την Ενωμένη Ευρώπη η αστυνομική συνεργασία μεταξύ των χωρών, για την καταπολέμηση αυτών των εγκληματιών.

Η παράνομη μετανάστευση είναι μία πληγή για την χώρα μας, η οποία πρέπει να περιοριστεί, διότι έχει πολλές αρνητικές συνέπειες που αυξάνουν τις ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια και τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Από την άλλη είναι προφανές ότι η φοβική, γραφειοκρατική και αναποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται καθ’όλη την περίοδο των τελευταίων είκοσι ετών, έδωσε τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του ξενοφοβικού κλίματος, με την ταυτόχρονη υποβάθμιση του ζητήματος των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των μεταναστών. Οι αδυναμίες των μεταναστευτικών πολιτικών εμπόδισαν την ολοκληρωμένη επίτευξη των αναγκαίων στόχων όπως: α) η κοινωνική ένταξη, β) ο αποτελεσματικός έλεγχος των συνόρων, γ) ο αποτελεσματικός έλεγχος της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, δ) τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.

Η διαφορετικότητα της δικής μας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης αντιμετωπίζει τη μετανάστευση ως θετική πρόκληση, ενώ η πρόταση εξουσίας των άλλων επιδιώκει να την αντιμετωπίσει, εκτός πολιτικής, ως αρνητική απειλή με ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα, ελαχιστοποιώντας τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα ενός ζητήματος με ανθρωπιστικές, πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές διαστάσεις.

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>