Εγώ η Πολίτης Ελένη Νυκταράκη

…Χαμογελώ σε κάθε ευκαιρία, όχι γιατί η ζωή μου είναι εύκολη ή όπως ακριβώς θα ήθελα να είναι, αλλά επειδή έχω επιλέξει να είμαι ευγνώμων για όλα τα καλά πράγματα. Αποφεύγω την απαισιοδοξία που δραματοποιεί όλες τις λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής. Για εμένα η ευτυχία έχει γίνει αντικείμενο μάθησης. Υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Δεν αφήνω μια κακή μέρα να με κάνει να νιώσω δυστυχισμένη.

 

Δεν με αποσυντονίζουν τα μικρά πράγματα, διότι έχω υπόψη ότι τα «μεγάλα» πράγματα είναι πολύ λίγα. Νοιώθω χαρούμενη μέσα στην απλότητά μου. «Η αρνητική στάση ζωής είναι σκασμένο λάστιχο που δεν μπορεί να σε πάει πολύ μακριά». Δεν έχω τίποτα εκτός της ζωής μου και πρέπει να πάω μακριά. Την ευτυχία μου δεν την αναβάλλω για το μέλλον, το μέλλον είναι τώρα. Απορρίπτω την κοινωνία της κατανάλωσης και αναζητώ διανοητικές και ψυχικές εμπειρίες.

 

Ασπάζομαι την φιλοσοφική ρήση του Σπινόζα ότι «η ευτυχία είναι η δια της λογικής κατανόηση της ζωής και του κόσμου». Η ελευθερία είναι συνυφασμένη με τη χαρά, την αγάπη και την ελπίδα, δηλαδή την προσδοκία ότι η δύναμη και η ηθική ποιότητα αυξάνεται στο μέλλον. Είμαι και το καυχιέμαι αφοσιωμένη στον σύγχρονο πατριωτισμό.

Σχόλιο Συντονίστριας

Με το ΟΧΙ που ψηφίσαμε στο Δημοψήφισμα αμφισβητήσαμε την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία, διότι δεν μας προστατεύει από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές «καταρρεύσεις». Αμφισβητήσαμε την υφιστάμενη λειτουργία των κομμάτων, τα οποία στη σημερινή τους μορφή, «εκτρέφουν» την ανεπάρκεια, την ανικανότητα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την ιδιοτέλεια.

 

Αμφισβητήσαμε την εύρυθμη λειτουργία ορισμένων άλλων «θεσμών» όπως των διατεταγμένων ΜΜΕ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Αμφισβητήσαμε τη δυνατότητα επιβίωσης της Ευρωζώνης, ειδικά δε του κοινού νομίσματος, το οποίο δημιουργεί πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει, ενώ εντείνει τις οικονομικές ανισορροπίες μεταξύ των χωρών-μελών.

 

Αμφισβητήσαμε την Ευρωζώνη, (αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση) έναν μη άριστο νομισματικό χώρο, ο οποίος δεν μπορεί να προσφέρει στα μέλη του λύσεις στις βασικές τους ανάγκες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως επιθυμούμε ανόητα ή ανεύθυνα τη διάλυση της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού γνωρίζουμε από την ιστορία μας ότι «η μοίρα χτυπάει τα έρημα».

 

Αμφισβητήσαμε, τον σημερινό τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, η οποία ουσιαστικά «εκτρέφει» το τοκογλυφικό κεφάλαιο, ενώ είναι παράλληλα ο απόλυτος κυρίαρχος του τραπεζοκεντρικού ευρωσυστήματος. Δηλαδή αμφισβητήσαμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολο του γνωρίζοντας πλέον πως, παρά το ότι παράγει χρήματα κυριολεκτικά από το πουθενά, εκμεταλλευόμενο με κάθε τρόπο την απίστευτη εξουσία του, καλεί τους Πολίτες να πληρώσουν για τα λάθη ή και τις παραλείψεις του (ιδιοποιούμενο τα κέρδη και κοινωνικοποιώντας τις ζημίες του).

 

Τέλος, αμφισβητήσαμε τόσο τη λειτουργία, όσο και τα κίνητρα ορισμένων διεθνών οργανισμών, όπως του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, της Τράπεζας των Τραπεζών (BIS), των εταιρειών αξιολόγησης, των κερδοσκόπων-επενδυτών, των διεθνούς εμβέλειας οικονομολόγων κλπ.

 

Οι Έλληνες, από την εποχή ακόμη του Αριστοτέλη, γνωρίζουμε πως η οικονομία πρέπει να υπηρετεί την πολιτική, δηλαδή την κοινωνία. Όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει σήμερα, όπου η πολιτική με ήτα διαφθείρεται, χρηματίζεται και υποτάσσεται στην οικονομική εξουσία. Οι Έλληνες σήμερα έχουμε πλέον συνειδητοποιήσει απόλυτα ότι καλούμαστε να επιβιώσουμε σε μία εμπόλεμη ζώνη, όπου οι πολιτικοί που μας κυβερνούν έχουν δυστυχώς αποδεχθεί τη μοίρα τους, σκύβοντας το κεφάλι.

 

Οι σκεπτόμενοι αυτού του τόπου απαιτούμε να πάψουμε πια να δανειζόμαστε, επιτρέποντας τη λεηλασία τόσο της δημόσιας, όσο και της ιδιωτικής μας περιουσίας. Δεν συνηγορούμε στην υποθήκευση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας μας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανοχή σε μία ξενοκρατούμενη, κοινοβουλευτική δικτατορία.

Παράλληλα απαιτούμε ο ένας από τον άλλο να αλλάξουμε ριζικά τα «κακώς κείμενα» και την «ανατολίτικη νοοτροπία». Απαιτούμε να εμποδιστούν αποτελεσματικά και να τιμωρηθούν οι διαφθορείς συνειδήσεων. Απαιτούμε μείωση των υπέρογκων δημοσίων δαπανών, κατάργηση της γραφειοκρατίας, ορθολογικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, συνεχή έλεγχο της εξουσίας από τους Πολίτες, παραδειγματική τιμωρία των όποιων διεφθαρμένων πολιτικών και εγκατάσταση ενός Κράτους Δικαίου. Απαιτούμε να μπεί τέλος στη διεθνή επαιτεία, η οποία καταρρακώνει τόσο την υπερηφάνεια, όσο και την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού, καταστρέφοντας την αυτοπεποίθηση του.

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΡΑ, διότι το τραγικό είναι να αφοπλίζεσαι εκεί που νομίζεις ότι δυναμώνεις, να τυφλώνεσαι την ώρα που βλέπεις και να χάνεσαι την ώρα που είσαι.

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

Ελένη Νυκταράκη          Αισθητικός – κοσμητολόγος

Όλοι συμβάλλουμε στη συνδιαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος.

Στείλτε μας τις λύσεις που προτείνετε σε προβλήματα που βιώνετε.