Τρία τα βήματα για το μέλλον της Ευρώπης

Τρία τα βήματα για το μέλλον της Ευρώπης

Από τον Αλέξανδρο Χύτα
Συντονιστή Ηγετικού Επιτελείου Προγράμματος

Για μας στο Κίνημα Λιοντάρια – Συνέργεια για την Ελλάδα, ο φεντεραλισμός είναι μια υιοθετημένη πολιτική ιδεολογία ή πιο συγκεκριμένα μια υιοθετημένη πρόταση πολιτειακής οργάνωσης, που υπερβαίνει για πάντα τους εθνικούς εγωισμούς και διαιρέσεις, ενταφιάζει τους πολέμους και δημιουργεί νέες πολιτικές κοινότητες, με ένα Σύνταγμα, με δημοκρατικό τρόπο και με δημοκρατικό περιεχόμενο.

Συνεπώς, επειδή ο φεντεραλισμός δεν είναι οικονομική ιδεολογία οδηγούμαστε εκ του ασφαλούς στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να είναι όμηρος της οικονομικής κρίσης. Ανάποδα όμως, οφείλουμε με σωστό και σοβαρό βηματισμό να καταστήσουμε την κρίση όμηρο του φεντεραλισμού. Μια ενιαία ευρωπαϊκή δημοκρατία ακόμα και αν δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, μπορεί ωστόσο να έχει θετική συμβολή στην αντιμετώπιση του με σύμμαχο τον χρόνο. Από την άλλη, η έλλειψη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής δημοκρατίας δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε συμβολή στην αντιμετώπιση του.

Αν επιζητούμε και οραματιζόμαστε το μεγάλο πολιτικό σχέδιο για τη μεγάλη Ευρώπη πρέπει να το φανταστούμε συνεκτικό και σαφές. Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα, σήμερα, για το μέλλον της Ευρώπης, είναι τρία απλά, ταυτόχρονα και καθοριστικά βήματα:

1) Μια αποκλειστικά οικονομική κυβέρνηση για τις χώρες με νόμισμα το Ευρώ. Δηλαδή Πρωθυπουργό Οικονομίας, κοινή βάση φορολογίας, πλήρη τραπεζική ένωση, ταμείο απόσβεσης χρέους, αξιόλογο προϋπολογισμό με επενδυτικό πρόγραμμα.

2) Μια κοινή εξωτερική πολιτική και μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, που να εγγυάται και να εξασφαλίζει τα ευρωπαϊκά σύνορα και την εσωτερική τάξη από ασύμμετρες απειλές.

3) Τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας από εκπροσώπους και των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα επεξεργαστεί και θα υποβάλλει στην κρίση των πολιτών ένα σχέδιο Συντάγματος μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Όταν περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη με νόμισμα το Ευρώ υιοθετήσουν αυτό το σχέδιο, τότε θα τεθεί σε ισχύ ως Σύνταγμα. Στο σχέδιο θα μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή δεκτά τα κράτη μέλη που αρχικά δεν επιθυμούν ή δεν γίνουν αρχικώς δεκτά, καθώς και κράτη μέλη εκτός Ευρώ. Θα έχει τεράστια πολιτική σημασία να περιληφθούν στο σχέδιο εξαρχής κράτη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη οικονομική δυσκολία, ώστε να μην σταλεί το λάθος μήνυμα ότι πρόκειται για μια ένωση ελίτ.

Σαφώς για την υλοποίηση ενός τέτοιου οράματος χρειάζεται να μετασχηματισθεί η ευρωπαϊκή διοίκηση. Οπότε οι φεντεραλιστές πρέπει να βρεθούμε σε θέσεις ευθύνης. Χρειαζόμαστε πεπεισμένους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας και της κοινής πορείας.

Έχουμε ιερό χρέος να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, την αντικατάσταση της ουραγού Ελλάδας από την πρωταγωνίστρια Ελλάδα.

ΤΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>