Ζήτω η 25η Μαρτίου!

Ζήτω η 25η Μαρτίου!

Μηνύματα Επετείου 25ης Μαρτίου του 1821

Από τον Συντονιστή του Ηγετικού Επιτελείου Ιδεολογικού
Σταύρο Παπαγιάννη

 

« Ὅσοι τὸ χάλκεον χέρι
βαρὺ τοῦ φόβου αἰσθάνονται,
ζυγὸν δουλείας, ἂς ἔχωσι·
θέλει ἀρετὴν καὶ τόλμην
ἡ ἐλευθερία.”

(Ανδρέας Κάλβος, Ὠδαί)

Συμπληρώνονται σήμερα 197 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Μιας επανάστασης κατά τη διάρκεια της οποίας σύσσωμο το ελληνικό έθνος αγωνίστηκε για την ελευθερία και για την εθνική του ανεξαρτησία. Η αυτοοργάνωση των ελληνικών κοινοτήτων σε συνδυασμό με την πνευματική καθοδήγηση της ελληνικής διανόησης, την υποστήριξη της ελληνικής διασποράς, την υλική βοήθεια των Ελλήνων εμπόρων, τον ηρωισμό των Ελλήνων πολεμιστών και τον μυστικό προγραμματισμό των Φιλικών μπόρεσε να επιτύχει το ακατόρθωτο. Η αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και η δημιουργία του νεοελληνικού κράτους λίγα χρόνια αργότερα απέδειξε πως ένα εθνικό όραμα είναι δυνατόν να συσπειρώσει τους Έλληνες γεφυρώνοντας τις πλασματικές διαφορές τους.

Ένα εθνικό όραμα μπορεί και σήμερα να αποτελέσει το κίνητρο για εμάς τους Έλληνες να υπερβούμε τις αντιξοότητες της σημερινής κατάστασης και να μας οδηγήσει στη νέα εποχή. Όπως τότε οι προγονοί μας φάνηκαν αντάξιοι των προσδοκιών τους, έτσι και εμείς μπορούμε τώρα να απελευθερωθούμε από τα δεινά της κοινωνικής χειραγώγησης, αναλαμβάνοντας πολιτική δράση και διαψεύδοντας τις κασσάνδρες, να δημιουργήσουμε την Πρωταγωνίστρια Ελλάδα!

Ζήτω η 25η Μαρτίου!

Από τον Εκφραστή του Κινήματος

Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Κάθε επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821 ισχυρίζεται, ότι δεν έχουμε πια υπηκόους, αλλά λαό, που δεν υπακούει σε καμιά άλλη εξουσία παρά στην δική του. Λαό ελεύθερο που είναι υπήκοος αποκλειστικά του εαυτού του.

Αυτός είναι ο «αυτοκτάτωρ λαός» που έλεγε ο Ρήγας Φεραίος και το «βασίλειο του» είναι η δική του επικράτεια, η λαϊκή κυριαρχία. Και η λαϊκή κυριαρχία είναι ταυτόσημη με τη δημοκρατία.

Ο λαός, όλοι εμείς, φτιάχνεται από ελεύθερους και ίσους πολίτες, που αποφασίζουν για την κοινή μοίρα τους ξεπερνώντας διακρίσεις όπως η φυλή, το γένος, η θρησκεία και η γλώσσα. Όταν ο Ρήγας σχεδίαζε την «Νέα Πολιτική Διοίκηση» δηλαδή το σύνταγμα του κράτους που θα γεννιόταν με την επανάσταση, έλεγε ότι «ο αυτοκράτωρ λαός είναι όλοι οι κάτοικοι του βασιλείου τούτου, χωρίς εξαίρεσιν θρησκείας και διαλέκτου, Έλληνες, Βούλγαροι, Αλβανοί, Βλάχοι, Αρμένηδες, Τούρκοι και κάθε άλλο είδος γενεάς».

Την εποχή εκείνη επίσης, αλλά λίγα χρόνια πιο πριν, στο επαναστατικό σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής γραφόταν μια συγκλονιστική φράση: «εμείς ο λαός…» Αυτό που όχι μόνο λένε, αλλά κάνουν αυτές οι τρεις λεξούλες είναι το μυστικό των επαναστάσεων. Όταν οι άνθρωποι παίρνουν την τύχη τους στα χέρια τους και θεσπίζουν την πολιτική ενότητα τους, παύουν να είναι απλώς άτομα, γίνονται «ο λαός».

Στο ξεκίνημα του κειμένου της πρώτης Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου το 1822 γράφτηκε και διαβάζουμε: «το Ελληνικόν Έθνος, το υπό την φρικώδη Οθωμανικήν δυναστείαν μη δυνάμενον να φέρη το βαρύτατον και απαραδειγμάτιστον ζυγόν της τυραννίας και αποσείσαν αυτόν με μεγάλας θυσίας, κηρύττει σήμερον δια των νομίμων παραστατών του, εις Εθνικήν, συνηγμένων Συνέλευσιν, ενώπιον Θεού και ανθρώπων, την πολιτικήν αυτού ύπαρξιν και ανεξαρτησίαν».

Αξίζει να θυμόμαστε λοιπόν εκείνο που εξακολουθούν να μας λενε οι επαναστάτες του παρελθόντος. Γιατί ένας λαός, ίσως χρειαστεί ξανά και ξανά να επιβεβαιώσει τον εαυτό του, κάθε φορά που θα είναι αναγκασμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησίαν του, την κυριαρχία του την αξιοπρέπεια του, και την υπερηφάνια του, τη δημοκρατία του, την πολιτική του ύπαρξη. Κάθε φορά που θα χρειαστεί να ξαναπούμε όλοι μαζί: «εμείς ο λαός».

Χρόνια Πολλά!

Άφησε το σχόλιο σου

Η διευθ. ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου δε θα δημοσιευθεί. Υποχρεωτικά πεδία *
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω HTML ετικέτες και ιδιότητες: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>